Brugge

Mercedes Van Volcem heeft “meer dan ooit goesting om in 2018 het roer over te nemen” in Brugge

Zes maanden na het verschijnen van dit artikel, en de goestig is zeker niet afgenomen, integendeel. 

mercedes
Er werd met scherp geschoten op de tweede dag van de gemeenteraadszitting in Brugge, dinsdagavond.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Financiënschepen Boudewijn Laloo legde aan de gemeenteraad een sluitend stadsbudget voor 2016 voor. Brugge investeert volgend jaar voor ongeveer 50 miljoen euro in hoofdzakelijk wegenwerken, jeugdinfrastructuur en restauratiedossiers, waaronder het interieur van de O.L.V.-kerk. Er worden startbedragen voorzien voor een nieuwe beurshal en voor nieuwe voetbalstadions voor Club en Cercle. In 2016 zal een Huis van de Bruggeling ingericht worden aan het station, een soort centralisatie van de stadsdiensten.

Noch mossel noch vis

Hoe reageert de oppositie ? “Na drie jaar beleid zijn de resultaten van dit bestuur pover, de evaluatie is voor ons negatief”, stelt Ann Soete (N-VA). Wat schrijnend is, is dat amper 0,3 procent van het stadsbudget wordt gespendeerd aan een economisch beleid. Waar blijft het winkelplan ? Het economisch beleid krijgt slechts 15 procent van het fietsbeleid. Het stadsbestuur moet het enkel hebben van prestigeprojecten : de heraanleg van ‘t Zand, de Xaverianensite, het studentenhuis en een mossel-noch-vis-halle. Voor ons ontbreekt elke visie inzake mobiliteit, cultuur en toerisme.”

Conservatief non-beleid

Mercedes Van Volcem (Open VLD) zegt: “Brugge wordt op een zeer conservatieve wijze bestuurd, zonder ambitie. Nu is men fier op het huis van de Bruggeling – een pand dat men huurt aan het station voor een zeer hoge prijs – en het studentenhuis, maar de Hauwerstraat staat al drie jaar leeg. Brugge heeft nood aan extra parking. Sinds december 2014 is er een beslissing, maar geen enkele uitvoering. Ik heb meer dan ooit goesting om het roer over te nemen in 2018. Gelukkig zijn we nu halfweg en is de tijd aan het inkorten. Men vond vaak dat ik te veel ideëen en dadendrang had, maar dit stadsbestuur is het zwakste stadsbestuur dat ik heb meegemaakt. In 2018 ben ik 18 jaar gemeenteraadslid en zes jaar ereschepen. Ik hoop dat de Bruggeling me mist.”

Financiële gezondheid in het gedrang

Sammy Roelant (Groen) stelt: “De mindere groei van ontvangsten kan leiden tot een hogere schuldratio bij een ongewijzigd beleid. De kern van de financiële gezondheid van Brugge is dus in het gedrang. De opbrengsten van de panden die worden verkocht voor het Huis van de Bruggeling zijn tegen maart 2018 opgesoupeerd. Zo teert men het eigen patrimonium uit. Ondanks het nieuwe mobiliteitsplan, dat belooft minder wagens in de stad te brengen en minder parkeerproblemen voor de Bruggeling, begroot men nog steeds evenveel inkomsten uit parkeerboetes. Een fout bij de budgettering of gelooft men niet in het mobiliteitsplan?

Voorzichtig beleid

Arnold Bruynooghe (Vlaams Belang) meent dat dit een voorzichtig maar realiseerbaar stadsbudget is. “Voorzichtig, omdat er niet afgeweken wordt van het vooropgesteld leningsprogramma. Realiseerbaar, omdat er geen exuberante investeringsuitgaven gepland zijn in 2016, en omdat de uitgaven, met het accent op de personeelskosten, in bedwang gehouden worden. De voorzichtigheid blijkt ook uit het feit dat in 2015 de belangrijke investeringsbeslissingen pas genomen werden in september (Huis van de Bruggeling en dan nog als huurproject), in oktober (multifunctioneel project Xaverianenstraat) en november (studentenhuis en vrijzinnig huis). Zodoende zullen die zaken vooral investeringsuitgaven veroorzaken, ten vroegste in 2017. Eén gevaar schuilt achter de hoek: wat gebeurt er in de toekomst met die 38 miljoen die Brugge momenteel uit het Stedenfonds ontvangt?”

Bron; http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/politiek/mercedes-van-volcem-heeft-meer-dan-ooit-goesting-om-in-2018-het-roer-over-te-nemen-in-brugge/article-normal-204103.html