Van Volcem tevreden met fiat van Nationale Bank om leningen tot 100% toe te laten voor starters
De Nationale Bank wil Belgische banken verplichten meer kapitaal opzij te zetten als ze kredieten verstrekken voor meer dan tachtig procent van de waarde van een vastgoed. In navolging daarvan deed Mercedes Van Volcem (Open Vld) een oproep om voor starters een uitzondering te maken. “Een eigen huis is de beste dam tegen armoede. We moeten de hoge eigendomsgraad in België koesteren en stimuleren. Niet iedereen is in de mogelijkheid om veel eigen inbreng te doen. Dat mag geen grote rem zijn om een woning te kopen.” aldus Van Volcem in het Vlaams Parlement.
De Nationale Bank gaat mee in de redenering om kredietverzekering te voorzien voor mensen die 100% willen lenen, mits men voldoet aan bepaalde voorwaarden. “Betaalbaar wonen is zo weer een stapje dichter bij voor zij die geen duwtje krijgen van hun ouders.”
Op aangeven van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) nam Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein het initiatief om opties uit te werken zodat starters toch voor 100% zouden kunnen lenen. Kredietverzekeringen zorgen dat particulieren 100 procent van de waarde van hun huis kunnen lenen.
“De strengere regels moeten de banken voorzichtiger maken. Wellicht zullen leningen met een tegenwaarde van meer dan tachtig procent schaarser en duurder worden. Na overleg met de verzekeringssector komt een oplossing.” verduidelijkt Van Volcem. “De overheid bied aan particulieren een kredietverzekering aan, waardoor men gemakkelijker honderd procent kan lenen.” Tommelein vroeg daarover ook het standpunt van de Nationale Bank.
Voor de Nationale Bank volstaat het niet dat de ontlener zelf een verzekering zou afsluiten via een zogenaamd waarborgcontract. Kredietverzekeringen tussen de kredietgever – de bank dus – en de verzekeraar kan wel volstaan. De Nationale Bank koppelt daar wel nog enkele voorwaarden aan. Zo moet de “protectiegever” erkend zijn en beschikken over een externe of interne rating. En de verzekering mag geen clausules bevatten waardoor de protectiegever het contract op eigen houtje zou kunnen wijzigen.