Brugge

Fan van Brugge oltied schoane

Dames en heren,

Sinds drie jaar zijn de stadsdiensten, die ‘dagelijks’ de nodige inspanningen leveren om het openbaar domein van Brugge proper te houden, geclusterd. De Groendienst, Wegendienst en ook de Stadsreiniging werken sindsdien als één efficiënt geoliede machine. 

Het proper houden van onze stad is een hele uitdaging. De totale oppervlakte van Brugge beslaat maar liefst 138,4 km². De dienst Stadsreiniging zet heel actief in op een ‘Brugge oltied schoane’. Dit gaat van het ledigen van afvalmanden tot het verwijderen van zwerfvuil en het reinigen van rioolkolken. Er staan 1.542 afvalmanden met een opvangcapaciteit tussen de 50 en 100 liter verspreid in onze stad, van hartje Brugge tot in de diverse randgemeenten. Dagelijks worden er zeven ploegen ingezet die instaan voor het ledigen van deze afvalmanden. Deze afvalmanden worden naargelang de ligging minimaal één keer per week geledigd. In het drukste gedeelte van de binnenstad is dit zelfs dagelijks, ook op zaterdag, zon- en feestdagen. Op jaarbasis komt dit neer op 292.635 ledigingen.

Niet alle vuilnis belandt in de vuilnisbak. Daarom zetten we ook in op manuele zwerfvuilverwijdering. Verschillende ploegen leggen bijna dagelijks een uitgestippelde route af. Voor de binnenstad is dit een gemiddelde van zes personen die manueel (met stootkar) het zwerfvuil verwijderen. Wanneer we het traject van deze zes arbeiders samenvoegen, komt dit neer op een afstand van 80,29 km per dag of 20.553,68 km per jaar. Voor de randgemeenten zijn dit de ploegen die ook instaan voor het ledigen van afvalmanden. Deze ploegen spenderen ongeveer één volledige werkdag per week om het zwerfvuil te verwijderen op diverse locatie in hun regio. Jaarlijks wordt ongeveer 285 ton afval ingezameld.

Daarnaast wordt er ook machinaal geveegd. Onze vijf veegwagens leggen een gemiddelde veegafstand van 19.202 km af. Hierbij vegen ze ongeveer 606 ton aan zwerfvuil en zand bijeen.

Dit zijn indrukwekkende cijfers en toch weten we allemaal dat deze inspanningen op zich nooit helemaal voldoende kunnen zijn. Wat is dan wel dé sleutel tot een sluitend succesverhaal? Welke tandwielen ontbreken er dan nog in het hele plaatje? Intussen hebben we hiervoor een oplossing gevonden en het succes van een complementaire samenwerking ontdekt: de krachtige clusterwerking van Stad Brugge én het engagement van de burgers. Deze burgers kregen ook een gezicht bij ons. We noemen ze onze zwerfvuilvrijwilligers en die mensen zijn we zeer erkentelijk voor hun ongelooflijk engagement!

In 2018 mochten we gelukkig veel meer nieuwe vrijwilligers verwelkomen dan uitzwaaien, waardoor de teller ondertussen al op 160 staat. Dit is de het huidige aantal vrijwilligers, dat verder blijft aangroeien. Hoe deze pool van zwerfvuilvrijwilligers nog verder kan aangroeien, daarvoor geef ik graag het woord aan mijn collega-schepen Mathijs Goderis.

>