Brugge Centrum Openbaar domein

Heraanleg speelplein Koningin Astridpark

Op 2 september starten de werkzaamheden voor de heraanleg van het speelplein in het Koningin Astridpark. Aansluitend zullen ook de trottoirs tegenaan het park in de Minderbroedersstraat en de Schaarstraat worden heringericht. De werkzaamheden zullen vermoedelijk tot in het voorjaar van 2020 duren;

Inspraak

Het ontwerp waarvoor gekozen werd, kwam tot stand mede dankzij de omwonenden. Om te peilen naar hun mening organiseerde Openbaar Domein in samenwerking met de Jeugddienst enkele inspraakmomenten:

– Een eerste inspraakmoment vond plaats tijdens de Buitenspeeldag op 17 april 2017. De Jeugddienst hield toen een korte bevraging om te peilen naar wat de mensen goed vinden aan het speelplein en wat ze veranderd zouden willen zien.
– Op 17 mei 2017 organiseerde de Stad een inspraakmoment voor de omwonenden, ook hier met de bedoeling om te luisteren naar suggesties.
– Op 4 oktober 2017 was er een terugkoppelingsmoment waarop het ontwerp werd voorgesteld.

Bovenlokale aanpak

Het speelplein in het Astridpark is één van de grootste speelpleinen van de binnenstad. Niet alleen omwonende kinderen, ook kinderen van scholen en van toeristen komen er dagelijks spelen. Het ontwerp kreeg daarom een bovenlokale aanpak, om ook kinderen van de deelgemeenten of andere gemeenten aan te trekken.

Twee zandzones met cirkelvormige rand

Het ontwerp voor de nieuwe speelruimte is sober opgebouwd en brengt meer structuur in de ruimte. Er zijn twee zandzones voorzien:

– een cirkelvormige zandzone van 53 m² met daarin een korfschommel
– een grote ellipsvormige zone van 561 m², waarin speeltoestellen komen voor kinderen van alle leeftijden.

De bestaande heuvels worden aangepast maar blijven grotendeels behouden. Er is ook een klein terras met drie picknicktafels voorzien.

Cirkelvormige rand als spel- en zitelement

De cirkelvormige ring, die de contouren van het speelplein vorm geeft, is een leuke spelprikkel. Maar dat niet alleen. Je kan er ook op zitten, wat het sociaal contact tussen de verschillende gebruikers ten goede komt.

Speeltoestellen in harmonie met de omgeving

De toestellen worden in de cirkelvormige zandzone geplaatst per leeftijdsgroep, waardoor een evenwichtige uitbouw ontstaat. De foto geeft hiervan een beeld. Let wel, staar u niet blind op de exacte positie van de toestellen. Die kan nog wijzigen.

De speeltoestellen hebben een natuurlijke uitstraling die goed past in de groene omgeving. Het grote torentoestel vormt een echte eyecatcher. Ze vormt een knipoog naar de monumentale Magdalenakerk. Het theaterplatform aan de zijkant van de cirkel vormt een subtiele verbinding met de omliggende rode ring. De rode ring wordt eveneens geïntegreerd in het speelgebeuren door het toegevoegde wedstrijdelement (start/finish).

Alle toestellen hebben een natuurlijke houtkleur waarbij de houtnerf zichtbaar blijft. Twee kleuraccenten overheersen: iguanagroen en zachtrood (een verwijzing naar de rode ring). De kleur van de netten en het vogelnest zijn zwart. Het consequent toepassen van dezelfde kleuren draagt bij tot een harmonieuze uitstraling.

Speeltoestellen voor verschillende leeftijdsgroepen

Ziehier een overzicht van de speeltoestellen per leeftijdsgroep:

– 2 tot 4 jaar: combinatietoestel; klimmen klauteren, glijden evenwicht houden, twee veerwipjes, een peuterschommel, een speelbord
– 4 tot 8 jaar: duikelrek, stawip, schommel, zandspeeltoestel, theaterpodium – 4 tot 12 jaar: vogelnestschommel, torentoestel (voor klimmen, klauteren, evenwicht houden, verstoppen, kruipen, rollenspel, buisglijbaan en gewone glijbaan), klimbos, schommelslang, stappalen.

Paden in kasseien

Naast de speelruimte worden ook de paden rond de speelzone heraangelegd. Ze zijn nu nog in dolomiet, maar worden vervangen door kasseien. Die zijn bovenaan vlak, wat de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelgebruikers en oudere mensen zal verbeteren.

Herinrichting trottoirs ter hoogte van het speelplein in de Schaarstraat en Minderbroedersstraat

Aan de kant van de Schaarstraat wordt het trottoir smaller gemaakt zodat er een mooie metalen afsluiting kan geplaatst worden ter vervanging van de bestaande houten kastanje houten afsluiting en zodat de wortels van de bestaande bomen daarbij zoveel mogelijk gespaard worden. Het voetpad wordt op deze plaats een ‘dienstweg’. Ter hoogte van de monumentale plataan wordt het voetpad onderbroken om de plataan de nodige wortelruimte te kunnen geven. Zowel de plataan als alle bestaande bomen ter hoogte van het speelplein zijn zéér waardevol gezien hun leeftijd en historisch karakter. Ter hoogte van de plataan worden lage struikenmassieven voorzien.

In de Minderbroedersstraat wordt ter hoogte van het park het bestaande voetpad vervangen door een breder voetpad in kasseiverharding. Op die plaats komen de fietsenstallingen te staan. Dit voetpad vormt ook een extra toegang voor rolstoelgebruikers tot het speelplein en de korfschommel.

Twee aannemers en kostprijs

– Firma Vermandele uit Oostrozebeke staat in voor de omgevingsaanleg voor 356.837,88 euro (incl. BTW).
– de firma Eibe Benelux B.V. uit Zoetermeer zorgt voor de plaatsing van de speeltoestellen voor 126.197,58 euro (incl. BTW)

Plan ter inzage

  • www.brugge.be/plannen
  • Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), 8000 Brugge, open: ma-do 8.30-17.00 uur (op woensdag tot 20.00 uur), vr en za 8.30-12.30
  • Openbaar Domein/Groen, Buiten de Smedenpoort 2, 8000 Brugge, open: ma-vr 9.00-12.00 en 14.00-16.00 uur.

Meer info

  • Openbaar Domein/Groen, Buiten de Smedenpoort 2, 8000 Brugge, open: ma–vr 9.00-12.00 en
  • 14.00-17.00 uur, 050 329011, groendienst@brugge.be