Brugge

Speelplein Koningin Astridpark terug open

“Dit is een investering waarvan Brugse kinderen en jongeren nog lang zullen kunnen van genieten”, vertelt schepen Mercedes Van Volcem.

Het speelterrein in het Koningin Astridpark was dringend aan vernieuwing toe. “Zowel de bestaande speeltoestellen als de omgevingsaanleg voldoen niet meer aan de veiligheidsvoorschriften”, reageert schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus). “Vandaag, ongeveer een jaar later, is het werk af, om terug vrijgesteld te worden voor alle kinderen.” 

Befaamd speelplein

Het speelterrein in het Koningin Astridpark is één van de grootste speelpleinen van de binnenstad. “Niet alleen omwonende kinderen, ook kinderen van scholen en van toeristen komen er dagelijks spelen”, vertelt schepen Van Volcem. Het ontwerp kreeg daarom een bovenlokale aanpak, om ook kinderen van de deelgemeenten of andere gemeenten aan te trekken. Aan de heraanleg van het Koningin Astridpark hangt een prijskaartje van 375.845 euro. De speeltoestellen kosten 126.197 euro. “Dit is een investering waarvan Brugse kinderen en jongeren nog lang zullen kunnen van genieten”, vertelt schepen Mercedes Van Volcem.

Twee zandzones met cirkelvormige rand

Het ontwerp voor de nieuwe speelruimte is sober opgebouwd en brengt meer structuur aan de ruimte. De cirkelvormige ring, die de contouren van het speelplein mee vorm geeft, is een leuke spelprikkel en zitelement. “Dit zal het sociaal contact tussen de verschillende gebruikers zeker ten goede komen”, aldus Van Volcem. De ruimte voor de plaatsing van de speeltoestellen bestaat uit twee zandzones; een cirkelvormige zandzone van 53 m² met daarin een korfschommel en een grote ellipsvormige zone van 561 m², waarin speeltoestellen komen voor kinderen van alle leeftijden.

In de grote zandzone komen speeltoestellen te staan voor kinderen van alle leeftijden met specifiek een zone voor de -6 jarigen vlakbij de picknicktafels. “De speeltuin refereert naar de levendige Brugse binnenstad”, zo legt Van Volcem uit. “De torens van de eeuwenoude hoge herenhuizen vindt men terug in het grote torentoestel en het zandtoestel. Het theaterplatform verwijst dan weer naar de talrijke opvoeringen in de binnenstad.”

Aanpak omliggende omgeving

Straks steekt niet alleen de speelruimte in een nieuw kleedje. Ook de paden rond de speelzone zullen heraangelegd zijn. “Tot op heden waren deze in dolomiet, maar ze zullen vervangen worden door kasseien. Maar met het oog op de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelgebruikers en grootouders zullen deze bovenaan vlak zijn”, legt de schepen uit. Tegelijk werd aan de kant van de Schaarstraat het trottoir smaller gemaakt zodat er een mooie metalen afsluiting geplaatst kan worden. “Dit ter vervanging van de bestaande houten kastanje afsluiting en zodat de wortels van de bestaande bomen daarbij zoveel mogelijk gespaard worden”, aldus de Brugse schepen voor Openbaar Domein. “Het voetpad wordt op deze plaats een dienstweg. Ter hoogte van de monumentale plantaan wordt het voetpad zelfs onderbroken om de plantaan de nodige wortelruimte te kunnen geven. Zowel de plantaan als alle bestaande bomen ter hoogte van het speelplein zijn zéér waardevol gezien hun leeftijd en historisch karakter. Ter hoogte van de plantaan worden lage struikgewassen voorzien. In de Minderbroedersstraat werd ter hoogte van het park het bestaande voetpad dan weer vervangen door een breder voetpad in kasseiverharding. “Op die plaats komen de fietsenstallingen te staan én dit voetpad vormt ook een extra toegangsweg voor rolstoelgebruikers tot het speelplein”, besluit Van Volcem.