Stad Brugge plant heraanleg Sint-Annaplein – Joost de Damhoudersstraat – Korte Sint-Annastraat
Door de slechte staat van zowel het wegdek als de riolering ziet Stad Brugge zich genoodzaakt tot een heraanleg van het Sint-Annaplein, Joost De Damhouderstraat en de Korte Sint-Annastraat. “De inrichting van het Sint-Annaplein voldoet niet meer aan de huidige normen van duurzaam openbaar domein, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarom voorzien we rioleringswerken en een nieuwe bovenbouw voor deze straten”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De voetpaden rond het Sint-Annaplein zijn namelijk zeer dringend aan vervanging toe. Tijd voor een aanpak dus. “De plannen zijn getekend en we vragen nu online de mening van de bewoners. Bedoeling is dat de werken dan gegund worden aan een aannemer en dat ze aanvatten in het najaar van 2021. De totale duurtijd wordt geschat op 8 maanden”, zegt schepen Van Volcem.
Sint-Annaplein
“De werken zijn ingrijpend maar het Sint-Annaplein is één van het mooiste pleintje met kerkje van onze stad. Deze plek moet dan ook de aanleg krijgen die ze verdient”, zegt schepen van Volcem. De rijweg op het Sint-Annaplein zal in mozaïekkeien volgens waaierverband worden aangelegd. De parkeerstroken in herbruikkasseien en de voetpaden in gezaagde grijze graniet. Als laatste worden ook de dolomietpaden hersteld.
Joost de Damhouderstraat
Schepen Van Volcem: “We pakken meteen ook de Joost de Damhouderstraat aan want ook daar is de riolering tot op het bot versleten. Er is jaren veel te weinig geïnvesteerd in de rioleringen. Het zijn geen populaire werken maar ze zijn prioritair als we verzakkingen of gevaarlijke toestanden willen vermijden. Bovendien zullen we het asfalt in de Joost de Damhouderstraat vervangen door mooie stenen (mozaïekkeien). We behouden het tweerichtingsverkeer en voorzien parkeerstroken bestaand uit herbruikkasseien langs de pare huisnummers. De voetpaden bestaand uit gezaagde grijze graniet worden verhoogd. Zo blijft het comfort en de veiligheid van de voetgangers gewaarborgd.”
Sint- Annakerk
De bestaande groenstructuur rond de Sint-Annakerk blijft behouden en wordt nog verder aangevuld. “Zowel het voorplein aan de kerk als de naastliggende groenzones krijgen een uitbreiding. Ook de plaatselijke fietsnietjes worden vernieuwd”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.
Korte Sint-Annastraat
Voor dit pittoresk mooi straatje voorziet Stad Brugge een heraanleg met herbruikkasseien, afkomstig van de opbraak. “We wijzigen ook het wegprofiel. Zo kiezen we voor een gelijkgrondse heraanleg met een centrale afwateringsgoot”, vertelt de Brugse schepen Van Volcem.
Verkeersveiligheid
Om een betere verkeersveiligheid te creëren wordt het Sint-Annaplein van éénrichtingsverkeer voorzien. Hierdoor fungeert het plein als één grote rotonde, met de kerk als middelpunt. Voor fietsers blijven beide rijrichtingen toegelaten. Zo blijft de Korte Sint-Annastraat verkeersluw.
Wateroverlast en propere reien
Schepen Van Volcem: “De hernieuwing van het rioleringsstelsel is prioritair om scenario’s van wateroverlast bij hevig regenweer te vermijden. Dergelijke vernieuwing heeft als voordeel dat we de waterkwaliteit van onze Brugse reien verbeteren en optimaal houden.”
Waterput
De Stad voorziet ook een regenwaterput ( volume van 60m³) om het water afkomstig van de kerk op te vangen. “Dit water zal gebruikt worden voor het bewateren van bloemen, bomen en planten in de onmiddellijke omgeving”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
Gevelgroen
Schepen Mercedes Van Volcem: “We besteden tijdens deze werken voldoende aandacht aan het (gevel)groen. De bestaande bomen worden beschermd en behouden. We zijn wel genoodzaakt om de haag (ligustrum ovalifolium) aan de rechterzijde van de kerk te verwijderen en opnieuw te plaatsen. Dit aangezien de straat verbreed wordt. Tenslotte moedig ik alle inwoners van zowel de Korte Sint-Annastraat als de twee andere straten aan een geveltuin aan te vragen. Zo fleuren we deze straten nog meer op en geven we ze de uitstraling die ze verdienen.”