Brugge

Na één jaar: 62 hectare bomen gepland van 4000

BRUSSEL – Vlaanderen geldt een ontbossingsverbod. Uitzonderlijk kan er wel een vergunning verleend worden om te ontbossen. Zo’n ontbossing moet echter steeds door een nieuw bos gecompenseerd worden. Sinds 1 oktober 2019 is er slechts 62 hectare nieuw bos en 38,4 hectare compensatiebos aangelegd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem. “Er zijn een aantal verzachtende omstandigheden waardoor er dit eerste jaar van de legislatuur nog maar weinig nieuw bos is aangeplant. De doelstelling tegen 2024 is echter 4.000 hectare nieuw bos. Afgelopen jaar werd er daar met 62 hectare slechts 1,55% van gerealiseerd. Ik vrees dan ook dat het de komende jaren, ook zonder die verzachtende omstandigheden, nog een helse uitdaging wordt om de doelstelling te halen”, zegt Van Volcem.

Om te voorkomen dat de bosoppervlakte in Vlaanderen verder achteruitgaat, is er sinds 1990 een ontbossingsverbod van kracht. Slechts in een beperkt aantal gevallen kan er een vergunning verleend worden om wel te ontbossen. Zo’n ontbossing moet op zijn beurt bijna altijd door een nieuw bos gecompenseerd worden. Meestal gebeurt de boscompensatie door het betalen van een zogenaamde bosbehoudsbijdrage aan het boscompensatiefonds van de overheid. Deze bedraagt 3,66 euro/m2 voor een naaldbos en 7,32 euro/m2 voor een inheems loofbos. Een tweede mogelijkheid om bos te compenseren is door zelf een compensatiebos aan te planten. Een derde mogelijkheid is om een overeenkomst te sluiten met de eigenaar van een stuk grond, die hierop een compensatiebos aanplant en daarvoor een vergoeding krijgt van degene die ontbost. Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) vroeg zich af waar we staan op vlak van nieuw en gecompenseerd bos en stelde er een schriftelijke vraag over.

Uit het antwoord van minister Zuhal Demir blijkt dat het boscompensatiefonds op 27 oktober 2020 4.420.977 euro aan ontvangsten bevatte. Verder tonen de cijfers geregistreerd op bosteller.be aan dat er sinds 1 oktober 2019 slechts 62 hectare nieuw bos en 38,4 hectare compensatiebos werd aangelegd. “Er zijn – zoals de minister ook aangeeft – een aantal verzachtende omstandigheden waardoor er dit eerste jaar van de legislatuur nog maar weinig nieuw bos is aangeplant”, zegt Van Volcem. Zo is er nog maar één plantseizoen achter de rug (half oktober tot eind maart). Ook werd er recent een nieuw subsidiebesluit voor bebossing goedgekeurd waarop zij die nieuw bos willen aanleggen gewacht hebben omdat ze nu meer subsidies krijgen. Tot slot is er onlangs een nieuwe projectoproep voor openbare besturen gelanceerd voor de aankoop van gronden voor bosuitbreiding.

“De doelstelling die minister Demir zichzelf tegen 2024 gezet heeft is maar liefst 4.000 hectare nieuw bos. Het voorbije jaar werd er daarvan met 62 hectare slechts 1,55% gerealiseerd. Ik vrees dan ook dat het de komende drie jaar, ook zonder die verzachtende omstandigheden, nog een heus huzarenstukje wordt om de doelstelling te halen”, aldus Van Volcem. “Nu we iedereen mobiliseren om bomen te planten en duurzaam te leven, moet de overheid het goede voorbeeld geven. Bomen zijn letterlijk en figuurlijk onze parasols. Meer bomen zijn dus een goede zaak in onze oververhitte wereld. Mensen willen in een kwalitatieve en gezonde omgeving wonen.”

Meer info:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.