Brugge

Stad Brugge is klaar voor een ijsvrije en veilige winter

BRUGGE – De eerste vrieskou hangt in de lucht en dat betekent dat Brugge zich opmaakt voor de winter. Het stadsbestuur keurde vandaag het nieuw coördinatieplan gladheidsbestrijding goed. “Ieder jaar opnieuw staan gemotiveerde medewerkers van de dienst Openbaar Domein tijdens koude winterdagen stand-by om straten en pleinen sneeuw- en ijsvrij te houden. Met het nieuw coördinatieplan kunnen we dat efficiënt en volgens vooraf opgestelde plannen uitvoeren”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Het coördinatieplan bundelt de inspanningen om tijdens de wintermaanden de rijbaan, fietspaden, plein, voetpaden,… sneeuw- en ijsvrij te houden. Dit jaar neemt de Stad het bijkomend strooien van de Hubrecht de Croockstraat ( schoolomgeving), de fietsdoorsteek Venetiëstraat en Kustlaan en de nieuwe fietspaden in de Slachthuisstraat en Sint-Pieterszuidstraat op. “Als we van extra gladde plaatsen gewaar worden die voor gevaarlijke situaties zorgen op het openbaar domein voegen we deze toe aan de standaard strooiroutes“ , benadrukt schepen Mercedes Van Volcem.

320 ton strooizout

De vorige winterperiode kreeg de stad weinig winterprikken te verduren. “Dat kan deze winter anders zijn, dus bereiden we ons zo goed mogelijk voor ”, stelt Van Volcem. Zo vulde Brugge haar zoutvoorraden aan tot ruim 300 ton, met mogelijkheid om tijdens de winter extra strooizout af te nemen bij twee leveranciers. “Vorige winterperiode werd slechts 205 ton strooizout verbruikt, terwijl dat in een gemiddelde winter 535 ton is”, legt de Brugse schepen Van Volcem uit.

Veilig de weg op

De gladheidsbestrijding gebeurt door verschillende wegbeheerders volgens vooraf opgestelde plannen. Het strooiplan is dan ook zo georganiseerd dat volgende wegen in het strooiplan zijn
opgenomen:

  • belangrijke invalswegen en ring
  • belangrijke verbindingswegen
  • trajecten van vervoersmaatschappij De Lijn
  • omgevingen van scholen, zorgcentra, ziekenhuizen en brandweer.

“Ook dit jaar is er een belangrijke rol weg gelegd voor alle Bruggelingen in  de gladheidbestrijding. Zij hebben de taak om het eigen trottoir sneeuw- en ijsvrij te houden. Hoe dit best gebeurt vind je op de stedelijke website www.brugge.be/gladheid”, aldus Mercedes Van Volcem.

Strooiplan

“Om het strooiplan uit te voeren schakelen we 11 ploegen in die 24 op 24u stand-by staan. Als het heel druk wordt kunnen we tijdens de diensturen naast de normale bezetting rekenen op nog tientallen mensen. Aan de hand van een specifiek weersysteem wordt de situatie nauwlettend opgevolgd door onze diensten zodat Brugse inwoners en werkenden zich veilig kunnen verplaatsen op ons grondgebied. Hiervoor stellen we vijf strooivoertuigen ter beschikking om in totaal 226 kilometer rijbaan sneeuw- en ijsvrij te maken. Maar ook de fietspaden krijgen heel wat aandacht. Hier zetten we vijf smalspoorvoertuigen in, meestal tractoren. Daarmee bestrooien we 94 kilometer aan fietstrajecten”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Bij sneeuwval worden de fietspaden eerst met sneeuwschoppen machinaal geruimd vooraleer met zout te behandelen. Zo wordt de vermenging van het strooizout met de sneeuw vermeden. Concreet werken drie van de vijf ploegen die fietspaden bestrooien met een pekelstrooier. Eén met een natzoutstrooier (mengsel zout/pekel) en één met een droogzoutstrooier.

Bruggen

Ieder jaar opnieuw vormen de bruggen in ‘operatie gladheidbestrijding’ de meest cruciale punten in het Brugs winterdecor. Een elfde ploeg gaat mee op pad om manueel meer dan 30 kleine brugjes veilig te maken. In totaal neemt de Stad 44 bruggen voor haar rekening. Zo worden de voetgangersbruggen van de Smedenpoort dit jaar met zand in plaats van zout bestrooid. “Bruggen verdienen onze volle aandacht. Ze hebben een dunne ondergrond. Hierdoor koelen ze snel af wanneer er vocht neerslaat en ontstaan er gladde plekken”, verduidelijkt de Brugse schepen.

Meldingen, vragen of klachten?

Bij meldingen van gladheid, vragen en/of klachten kan men terecht bij het Huis van de Bruggeling. Telefonisch bereikbaar op 050 44 80 00 en buiten de openingsuren bij de politie. “We raden de inwoners aan om dit telefonisch te doen, zo spelen we kort op de bal en vermijden we gevaarlijke verkeerssituaties. Ook via de weer-app van het KMI kunnen inwoners melding doen. De informatie die burgers doorgeven over gladde wegen komt zo bij het Agentschap Wegen en Verkeer terecht ”, besluit de Brugse schepen Van Volcem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.