Brugge

Bijenvriendelijkste Stad Brugge zet zomer in met véél bloemen

BRUGGE – Na het koude voorjaar is het eindelijk zover. De Stad zet half mei de bloemen buiten. Dat betekent het begin van meer kleur in het straatbeeld maar ook het begin van de zomer. De komende twee weken zet de stad 60.000 bloemen uit de serre op het openbaar domein. “Als schepen van openbaar domein breiden we de bloemen uit en met succes : 630.000 bloembollen kleurden het voorjaar, 108.000 planten kleuren de vensterbanken. De komende twee weken zetten we in op waar we met de dienst een hele winter aan werkten: meer dan 60.000 gekweekte bloemen en planten worden uitgezet op zichtbare plaatsen in de stad”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. Bloembakken aan de bruggen, hanging baskets aan lantaarnpalen, ronde punten met ooievaarsnesten, grote bloementorens en nieuwe bloempotten in cortenstaal kleuren de stad.

Bloemen ogen niet alleen mooi, maar zorgen voor een aantrekkelijke omgeving en verleiden niet alleen de stadsbewoners, maar ook de vele bezoekers van de stad. “Na deze sombere tijden zijn deze bloemen een boeketje voor onze bewoners en bezoekers.  De stad heeft intussen specialisten in huis en ik ben echt onder de indruk van hun passie voor het kleurenareaal en hun kennis over opvolging en bloei”,  aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Zelf ben ik ook veel bezig met de bloemen in de stad, een passie die ik elke dag opvolg naast de wegenwerken en de stadsfinanciën.”

462 Bloembakken aan de bebloemde bruggen

In 2019 werden voor het eerst bloemen aan de bruggen gehangen.  Het begin van een nieuw beleid onder een vrouwelijke schepen van openbaar domein. Het was meteen een schot in de roos want eind 2019 won de stad Brugge een ‘groene Oscar’ voor de bebloemde bruggen van  de afgelopen lente en zomer. “Die erkenning motiveerde ons om in 2020 door te gaan op de ingeslagen weg. De bekroning tot meest bijenvriendelijke stad van Vlaanderen deed nog meer verfijnen en uitbreiden”, klinkt het bij Van Volcem.

In vergelijking met de 260 bloembakken van vorig jaar komen er maar liefst 202 extra bloembakken bij. Goed voor een totaal van 462 gevulde bloembakken. Die bloembakken worden verspreid over 18 Brugse bruggen en aan de drie fietstunnels op het Zand.

Dit jaar zijn er twee nieuwe locaties (zie foto in bijlage): Canadabrug (30) – onder voorbehoud en de fietstunnel aan het Concertgebouw (44)”, legt de Brugse schepen Van Volcem uit. De eerste 10 bloembakken werden al gehangen aan de Wulpenbrug in de Langerei.

Kleurrijke plantencombinaties

In de bloembakken zullen vier verschillende plantencombinaties te zien zijn: variërend van witte combinaties, tot roze-blauw, blauw-grijs-oranje tot geel-blauw-grijs. “Alles samen is dat goed voor 11.677 planten. Het onderhoud gebeurt door eigen medewerkers met ondersteuning van de sociale economie bij het geven van water”, aldus schepen Van Volcem.

Bloementorens

Naast de bebloemde bruggen doen de bloementorens dit jaar terug hun intrede. Tot 2019 waren er enkel 20 bloementorens in het noordelijke deel van Brugge. “Vorig jaar deden we een extra effort met een verdubbeling naar 40 bloementorens, verder naar het centrum toe van de stad. Dit jaar doen we er nog een schep bovenop: in totaal verspreiden we 58 bloementorens. Daarbij worden voor het eerst de deelgemeenten Sint-Pieters (4), Sint-Jozef (4) en Koolkerke (4) meegenomen. Het centrum dan weer krijgt in het Zilverpand dit jaar 6 extra bloementorens. Alles samen is dat goed voor maar liefst 2.326 planten”, klinkt het bij de schepen.

Hanging baskets

Vorig jaar startte Stad Brugge met een nieuw concept: hanging baskets op honderd plaatsen. “Hanging baskets of hangmanden zorgen voor een kleurrijk effect op plaatsen waar je normaal niet met planten kan werken. Het zijn echte minituintjes waar je verschillende planten kan in verwerken”, legt schepen Mercedes Van Volcem uit.

104 hanging baskets worden nu verspreid. Het centrum krijgt er 75 op de Markt, de Burg, ’t Zand en het Stationsplein. “Er zullen ook voor het eerst aan het Belfort (4) hanging baskets te bewonderen zijn. In Sint-Kruis wordt het centrum opgefleurd met 13 hanging baskets aan de Moerkerkse Steenweg. Ook Zeebrugge (10) komt aan de beurt, alsook Lissewege in een latere fase. “Spannende kleurcontrasten, bonte bladvariaties en verschillende bloemgroottes zullen voor de meest variërende combinaties in het Brugse straatbeeld zorgen”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

Ooievaarsnesten

Naast de bebloemde bruggen, bloementorens en hanging baskets behoren ook de ooievaarsnesten tot het bebloemingsplan. Dit jaar zijn het er 24, samen goed voor 9.025 bloemen. “De ooievaarsnesten, een soort van grote nestconstructies, werden ontworpen door de dienst Openbaar Domein. Door het grote volume aan potgrond en het gebruik van waterbesparende technieken, hebben de ooievaarsnesten daarbij relatief weinig water nodig”, legt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem uit. Er komen er 7 op Sint-Pieters, 1 op Sint-Jozef, 2 in Koolkerke, 3 in Zwankendamme en 7 in Zeebrugge.

Bebloemingsinitiatieven

Ook andere groene initiatieven dragen bij tot een kleurrijke stad. Zo gingen er in november vorig jaar 630.550 bloembollen de grond in. “Zo kunnen we nu al volop genieten van een bloementapijt op verschillende locaties in onze stad bijvoorbeeld het Koningin Astridpark, het Sint-Jansplein of de Kolenkaai en de Baron Ruzettelaan. Ook het bebloemingsinitiatief van begin deze maand met maar liefst 108.000 bloemen zet de stad nog meer in de kijker.  Wat is het fijn om te zien hoe de initiatieven mooi bij elkaar aansluiten en er samen voor zorgen dat we kunnen genieten van extra groen en bloemen in onze stad”, aldus een enthousiaste schepen Van Volcem. Naast deze bloemen worden uiteraard ook vele vaste beplanting met bloemen in borders voorzien. Zo staken we er het afgelopen seizoen 144.841 de grond in. ( bloembollen en bloemen buurtcomités niet meegerekend.) Concreet waren dit 74.990 vaste planten, 9.823 bosgoed/ sierheesters en 60.028 éénjarigen.

Beleidsprogramma

Met de diverse bebloemingsinitiatieven zet Stad Brugge haar beleidsprogramma kracht bij. “Zoals beloofd willen we er werk van maken om Brugge ook als groene en bloeiende stad in de markt te zetten. We maken er constant werk van om de natuur in de stad te integreren, gaande van bloembollen tot de aanleg van nieuwe pleintjes en aanplanten van bomen en tegelplanten”, besluit de Brugse schepen Van Volcem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.