Brugge

Stadiondossier Club Brugge neemt vaart

BRUGGE/BRUSSEL – Het milieueffectenrapport (MER-rapport) in verband met het nieuwe stadion van Club Brugge is goedgekeurd. Dat betekent dat de Cel MER een positief advies geeft voor de bouw van het stadion.

Een belangrijke stap. Zo mag je de goedkeuring van het milieueffectenrapport (MER-rapport) over de toekomstige voetbaltempel met plaats voor 40.000 supporters van Club Brugge wel omschrijven. Dat nieuwe stadion moet op de huidige site in Sint-Andries komen. Het Brugse stadsbestuur had al een gunstig advies gegeven, maar nu komt ook de Vlaamse Cel MER met goed nieuws voor de Club- supporters. “Het rapport is inderdaad positief onthaald”, zegt Mercedes Van Volcem.

Combiticketing als sleutel

Het milieueffectenrapport oordeelt over de impact van het nieuwe stadion op de mobiliteit, bewoning en het milieu in de omgeving. En dat lijkt over de hele lijn positief te zijn. Terwijl men vreesde dat wedstrijddagen een mobiliteitscrisis zouden veroorzaken, ziet de Cel MER dat bijvoorbeeld best positief in. “Het principe van “combiticketing”, waarbij de keuze voor de vervoerswijze en het tijdstip van aankomst op het ogenblik van een wedstrijdticket gemaakt wordt, is de sleutel voor het al dan niet welslagen van het mobiliteitsverhaal op wedstrijddagen’, klinkt het in het rapport. Toch benadrukt de Vlaamse Cel MER wel dat mobiliteit een aandachtspunt zal blijven en dat maatregelen noodzakelijk zullen zijn om de draagkracht van de omgeving te waarborgen.

De omgeving is de draagkracht

Het MER-rapport onderzocht ook de mogelijke geluidshinder in de buurt door de komst van het nieuwe stadion, maar ook die zal volgens de gedane studies beperkt blijven. “Tijdens de werken zullen de richtwaarden tijdelijk worden overschreden, klinkt het. ‘Maar door de uitvoering van het project zal het geluidsniveau ter hoogte van het merendeel van de nabijgelegen woningen dalen en bij een beperkt aantal woningen verwaarloosbaar stijgen”, aldus Van Volcem.

Hetzelfde stelt het rapport over de mogelijke schaduw door het nieuwe stadion en de zogenaamde visuele hinder. “Het rapport stelt eigenlijk dat Club Brugge op alle punten zijn huiswerk goed gemaakt heeft”, zegt de Brugse schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger.

Het nieuwe project omvat niet alleen de bouw van een nieuw stadion, maar ook de bijbehorende omgevingsaanleg van de volledige Jan Breydelsite. Het hele dossier vertrekt nu naar de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. Zij moet op basis van alle informatie een advies geven aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het is Demir die uiteindelijk de bouwvergunning al dan niet zal afleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.