Brugge

EINDELIJK groen licht: het stadion komt er

BRUGGE – Na een kleine 15 jaar is er eindelijk soelaas voor de voetbalclub Club Brugge. Vandaag werd de vergunning toegekend voor het nieuwe voetbalstadion. Een strijd die al in 2007 van start ging, komt zo tot een einde. Het Cercledossier is momenteel nog niet ontward, maar daar wordt hard aan gewerkt.

In het nieuwe stadion van Club Brugge zullen alleen voetbalwedstrijden mogen plaatsvinden en geen evenementen of concerten. Ook de commerciële mogelijkheden blijven beperkt: een shoppingcentrum mag niet.

De Vlaamse ministers van Economie en Omgeving, Crevits en Demir, hebben woensdag hun handtekening gezet onder een omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion op de Olympiasite, waar Club nu al speelt in het Jan Breydelstadion. Het nieuwe stadion mag 40.116 toeschouwers ontvangen, het huidige heeft maar 29.062 plaatsen. 

Tegenstanders kunnen nog tegen de vergunning in beroep gaan, maar het gaat toch om een flinke stap vooruit voor het project. De voorwaarden bij de vergunning zijn wel vrij strikt. Club mag enkel een fanshop, museum en bistro uitbaten in zijn stadion, geen shoppingcentrum. En er zal ook een “ongezien mobiliteitsplan” gelden om de hinder voor buurtbewoners te beperken. “We gaan erop toezien dat het plan goed wordt uitgevoerd”, zei minister van Omgeving Demir. Bewoners zullen terechtkunnen bij een klachtenpunt. Demir en Crevits benadrukten tijdens de persconferentie herhaaldelijk dat er ook voor Cercle Brugge aan een oplossing wordt gewerkt. Het stadiondossier van de tweede ploeg in Brugge, die momenteel het stadion deelt met Club Brugge, zit nog vast.

15 jaar lang

In januari 2007 stelt Michel D’Hooghe, de voorzitter van Club Brugge, de stadionplannen voor. Zijn idee: een nieuw stadion tegen 2018 in Loppem naast de E40.

In april 2009 beslist de Vlaamse Regering dat het stadion mag komen op de Chartreusesite op Brugs grondgebied. Het stadion komt niet alleen maar zal een complex worden met winkels en kantoren. in de zomer van 2010 geeft de Vlaamse commissie voor Ruimtelijke Ordening een negatief advies. De mobiliteit geeft heel wat problemen in de buurt. De buurtbewoners ondersteunen die gedachte en gaan in protest tegen het idee.

Niet één maar twee stadions

In het najaar van 2013 trekt de Raad van State er de stekker uit: op de Chartreusesite komt er geen stadion voor de Brugse voetbalclub. In november dat jaar komt er een nieuw plan. Niet voor één stadion maar voor twee voetbalstadions langs de Blankenbergse steenweg. De stadions zullen respectievelijk 44.000 zitjes voor Club en 12.000 zitjes voor Cercle.

In het voorjaar van 2015 beslist de stad Brugge dat er één stadion komt langs de Blankenbergse Steenweg. Cercle Brugge mag in het Jan Breydelstadion blijven. En de Vlaamse Regering verklaart zich akkoord. Het nieuwe stadion kwam nooit zo dichtbij en lijkt realiteit te worden.

Er lopen een pak klachten binnen tijdens het openbaar onderzoek. Onder meer bouwbedrijf Ghelamco en topman Paul Gheysens tekenen bezwaar aan. Ook Groen vzw trekt van leer en wil de landbouwgronden die zouden verdwijnen liefst groen zien blijven. Het is bovendien erg lang wachten op een advies van de Raad van State over het project. Club Brugge kijkt verder naar alternatieven.

Plots is daar de Olympiasite weer. Niet Cercle, maar wel Club zou op Olympia blijven en een stadion bouwen náást het huidige. Het oude Jan Breydel zou dan tegen de vlakte gaan. Niet Club, maar wel Cercle legt nu zijn hoop op de Blankenbergse Steenweg.

De Raad van State legt een bom onder het stadiondossier in Brugge. Er mag géén stadion gebouwd worden langs de Blankenbergse Steenweg, oordeelt het juridisch orgaan. Ook voor Club is dat slecht nieuws, want de stad wil een oplossing voor beide teams.

Onder impuls van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en het aanpassen van punten en komma’s verklaart de Raad van State zich toch akkoord met twee voetbalstadions in Brugge. De Vlaamse regering keurt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor een voetbalstadion voor Cercle en een bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg goed.

Club Brugge dient een omgevingsaanvraag in voor de bouw van een nieuw stadion naast het huidige en houdt infomomenten voor de buurt. Er zijn bezwaren.

Minister Demir kent de omgevingsvergunning toe. In het voorjaar van 2022 komt er meer nieuws over de locatie voor Cercle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.