Koning Albert-I-Laan: van lelijke eend naar mooiere zwaan
BRUGGE – De Koning-Albert Iaan is een van de belangrijkste lanen van Brugge. Ze is de weg die loopt van de afrit van de autostrade Loppem tot aan het Station van Brugge. “Deze belangrijke laan gaan we opwaarderen door meer groen te voorzien en meer bomen. Vandaag starten we met de werken tussen bosrand en het stationsplein”, klinkt het bij schepen voor Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem.
Aanleiding en plannen
De Koning Albert I laan is een gewestweg in beheer van Agentschap Wegen en Verkeer, enkel de ronde punten en de voetpaden zijn in beheer van de Stad. “De openbare groenvoorziening langs deze laan is niet duurzaam en kwalitatief aangelegd en bovendien slecht onderhouden”, zegt Van Volcem, “Na overleg met AWV konden we toch al enkele stappen zetten om te komen tot een groenere en leefbare laan. De laan leidt immers tot het station. Het is de toegangsweg die leidt tot het historisch centrum en al jaren wens ik aldaar de laan te vergroenen. Een mooie toegangsweg naar een stad geeft al een eerste positief beeld van het vele moois dat zal volgen wanneer men de stad binnenrijdt.”
Stap voor stap
Fase 1
Vorig jaren werden al de twee ronde punten aangepakt. Ze werden voorzien van een boom en bloemen. Deze rotondes worden elk jaar meer opgewaardeerd.
“Ook het stationsplein zelf werd in 2019 aangepakt en voorzien van groen en onthardt. De vele ambtenaren en gebruikers van de stationsplein zijn er tevreden mee. Zelf zou ik nog meer willen doen en meer ontharden en vergroenen, maar het wordt ook gebruikt voor de studenten en dat moet nog verder overlegd worden”, legt de schepen uit.
Het plein werd al onthard en aangelegd met vaste plantenborders.”Hiervoor kregen we veel positieve reacties van burgers en werden we bekroond tot mooiste plein in Vlaanderen door de Vereniging van Openbare Groenvoorziening”, zegt Van Volcem. Er werden tevens 37000 bloembollen in de laan aangeplant in de graszones aan de afslag aan de Rijselsestraat.
Fase 2
Om een groener en kleurrijker beeld van Koning Albert I laan te bekomen worden deze maand een reeks onthardingswerken gepland in de laan zelf, meer bepaald tussen het station Het projectgebied situeert zich tussen het rondpunt Koning Albert I laan/Koningin Astridlaan en het stationsplein (kant St. Michiels).
“De herinrichtingswerken zijn belangrijk. Ontharding is belangrijk om de stad aan te passen aan hevige regenvallen. We wensen ook dat het hemelwater zoveel mogelijk infiltreert zodat het rioleringsstelsel niet wordt belast. We planten ook 35 nieuwe bomen zodat de laan ook vergroent, mooier en leefbaarder wordt”, gaat Van Volcem verder.
De laatste jaren is ook de architectuur in dat stukje veel verbeterd. “We pakken nu het openbaar domein aan. We vergroenen de parkings links en rechts, we gaan verharde zones ontharden, de berm aan de oesterparking van het station wordt bebloemd zodat het zicht op het plein en vanuit het kamgebouw fleurrijker wordt”, klinkt het.
“Overtollige verharde voetpadzones worden onthard, daar komen vooral graszones waarin hoogstammige bomen en voorjaarsbloeiende bloembollen zullen worden geplant. Ook in bestaande graszones worden voorjaarsbloeiende bloembollen aangeplant. We zorgen voor een uniform beeld van een groene laan met grote bomen”, gaat de schepen verder.
Project in cijfers
35 nieuwe hoogstammige bomen
883 m² ontharde oppervlakte
38.000 nieuwe bloembollen
509 m² nieuwe vaste plantenborders
Kostprijs inclusief BTW : 147.334,26 euro
Parking ter hoogte van huisnummers 66-78
Helaas zijn de groenblijvende beplantingsmassieven, gras en bomen, niet vitaal en momenteel doorgroeid met onkruid. Een heraanleg van deze beplanting zal in dit project opgenomen worden. “We kiezen daar voor een groenblijvende droogteresistente heester (Steeneik) en hoogstammige sierkersen. Dit zal geen impact hebben op het aantal parkeerplaatsen”, stelt de schepen.
Fase drie
De fase tussen Bosrand en Kinepolis is nu in ontwerp. “We gaan na hoe we ook dit stuk nog kunnen vergroenen in overleg met AWV. Dit plannen we in eind 2022”, aldus schepen Van Volcem.