Het zijn moeilijke tijden: een hoognodig pleidooi voor onze toekomst
BRUSSEL – Vandaag staat het dossier omtrent het stikstofbeleid op de Vlaamse regering, nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen met zijn stikstofarrest het vorige beleid vernietigd heeft. Strenge normen zijn dringend nodig, want 80 procent van de Vlaamse natuurgebieden kreunen onder te veel stikstof. Als Vlaams parlementslid en schepen van openbaar domein en ook natuur ijver ik voor onze natuur. Natuur is belangrijk en het staat buiten kijf.
In Brugge investeren we ook in natuur en natte natuur. We hebben zelfs een beheerplan opgemaakt om van Klein Appelmoes een natuurreservaat te maken. Ook de Assebroekse Meersen is een prachtig gebied. Brugge telt vandaag 1240 ha natuur en bos. Bijna 10 procent van onze oppervlakte. Elke dag ijver ik voor meer natuur, meer bos en meer bomen. De landbouw in Vlaanderen is vandaag de hoofdverantwoordelijke voor het hoge stikstofgehalte op bepaalde plaatsen. De landbouw moet zich transformeren.
Zo is in het scenario dat de regering uitwerkt sprake van het stopzetten van een 50-tal piekbelasters. Varkens- en kippenhouders zonder uitstootarme stallen moeten hun stikstofuitstoot met 60 procent verminderen. Maar er blijven nog te veel knopen over om vandaag te landen.
- Hoeveel budget maakt de regering vrij om getroffen boeren te vergoeden?
- Volgt er investeringssteun voor emissiearme stallen?
- En neemt ze specifieke maatregelen om de veestapel af te bouwen?
Ook de Nederlandse stikstofplannen werpen hun schaduw over de Vlaamse onderhandelingen. De regering- Rutte zou liefst 25 miljard uittrekken om de stikstofuitstoot te drukken. De 100 miljoen euro die Vlaanderen voorlopig vrijmaakt, is ontoereikend. Open VLD wil in één ruk ook een akkoord over de betonstop bereiken. Kostprijs ook 30 miljard.
Beide dossiers dreigen veel geld te kosten. Niets doen kost nog meer! Natuur verdwijnt, geen beleid stikstofbeleid zet ook mogelijks veel nieuwe investeringen on hold. Overstromingen richten ravages aan. Het in de hoogste tijd om stikstof aan te pakken en de bouwshift te realiseren. Maar! Bij deze dossiers ben ik ook zeer bezorgd over het schrappen van ruimte voor wonen. Hoe minder aanbod aan nieuwe woningen, hoe hoger de prijs zal zijn.
De prijzen van woningen zijn de laatste twee jaar gestegen, gelukkig staat de rente zeer laag. Toch is het belangrijk waakzaam te zijn want de woonkosten zijn de belangrijkste kost voor elk gezin. Ieder gezin betaalt vandaag een lening en energiekosten of huur en energiekosten. De woonkosten stijgen voor iedereen. Reeds jaren pleit ik voor minder registratierechten (wat nu een feit is) maar ik ben grote voorstander van de huurbonus en van de renovatiebonus en van de BTW voor nieuwbouw aan 6 procent.
Ook nieuwe woonvormen en huisdelen kunnen toegemoet komen aan betaalbaar wonen. We moeten geld vrijmaken voor minder stikstof, minder aansnijden van open ruimte maar ook voor betaalbaar wonen. We zitten volop in transitie maar we moeten ook denken aan elk gezin en de toekomst van onze kinderen die graag gezond willen wonen, in een mooie omgeving vol groen en natuur maar ook betaalbaar moeten kunnen wonen en nog een woning moeten kunnen aanschaffen. Betaalbaar wonen betekent ook een betaalbare energiefactuur. Graag verstandige keuzes en met oog voor bevoorradingszekerheid. Vreemd hoe Vlaanderen en Nederland de zaken anders benaderen. Kernenergie als mogelijke oplossing voor een duurzaam klimaatbeleid in Nederland en gascentrales en wind in Vlaanderen. Neem geen wilde gokken over onze toekomst aub! Doe het licht niet uit, hou het warm, betaalbaar en efficiënt aub.