Brugge

Plan herinrichting Christus-Koning voorgesteld

Christus-Koning wordt toekomst gerichte wijk. Meer leefbaarheid, meer groen, meer verkeersveiligheid en waterrobuust. De werken worden aangevat in het najaar van 2022.

De start van de heraanleg van Christus-Koning Fase 1 bestaat uit de heraanleg van twee belangrijke lanen en een klein straatje.  De Filips De Goedelaan (laan aan het bekende Stil ende met de zwanen), de Karel de Stoutelaan met het geliefde park Graaf Visart en een zijstraat (Zeger Van Malestraat) worden heraangelegd in 2023 en 2024.

Welke werken ?

De werken omvatten een volledige heraanleg, inclusief riolering in de volgende straten: Filips de Goedelaan, Karel de Stoutelaan (tussen de R30 en de Leopold I-laan) en Zeger van Malestraat in Christus-Koning. Deze werken zijn noodzakelijk, omdat na een routine controle gebleken is dat de riolering in slecht staat is en de bovenbouw aan vernieuwing toe is.

Voorafgaand aan de infrastructuurwerken zullen de nutsleidingen gesaneerd worden. De saneringswerken van de nutsleidingen starten in het najaar van 2022.

De werken, zowel voor de saneringswerken van de nutsleidingen, als de wegenis- en rioleringswerken, zullen gefaseerd uitgevoerd worden, om de toegankelijkheid tijdens de werken te verzekeren. De fasering zal bepaald worden in samenspraak met de aannemer en politie.

Budget :  2.900.000,00 euro prijs excl. BTW

Fasering werken :

– sanering nutswerken: najaar 2022

– infrastructuurwerken: voorjaar 2023

– termijn infrastructuurwerken 220 werkdagen

Filips de Goedelaan

De Filips de Goedelaan krijgt een volledige make over. 

De rijweg zal bestaan uit asfalt tussen de kruispunten en in uitgewassen monolietbeton ter hoogte van de kruispunten met de Tornooistraat, Lauwerstraat en Karel de Stoutelaan.

De Filips de Goedelaan blijft een fietsstraat. Er wordt eenrichtingsverkeer voor de automobilisten ingevoerd, komende vanaf de Scheepsdalelaan richting de Karel de Stoutelaan.

Voor het fietsverkeer blijft dubbelrichting toegelaten.

Het wandelpad langs ’t Stil Ende wordt heraangelegd in dolomiet met nieuwe en bijkomende zitbanken, vuilnisbakken en bijkomende openbare verlichting in functie van de veiligheid.

De parkeerstroken worden aangelegd in kasseien afkomstig van de opbraak. De voetpaden worden aangelegd in platines.

Gezien de verharde oppervlakte voor een groot stuk verminderd, betekent dit dat de vesten versterkt en uitgebreid worden. Er komt  extra ruimte vrij voor gazon en aanplant van nieuwe bomen, een boom wordt gerooid in kader van de aanleg van de riolering.  De Filips De Goedelaan zal dus groener worden en de Vesten worden eigenlijk een beetje op dat stuk doorgetrokken zodat ook het Visart Park zijn verlengde zal kan rond het Stil Ende, stelt Van Volcem.  Dit wordt echt een mooie realisatie. Doorgaand verkeer wordt afgeleid naar de ring.

De fietsstraat wordt dus veel smaller (nu bijna 20 meter met parkings) en zal dus op bepaalde plaatsen nog de helft zo breed zijn en op andere plaatsen zelfs nog een derde zo breed. Het zal veel aangenamer wonen zijn en ook veiliger en aangenamer fietsen. Deze groene investering zal de wijk enorm opwaarderen.

De Karel de Stoutelaan wordt 30 km per uur en een parklaan

De rijweg zal bestaan uit een centrale strook in vlak gezaagde kasseien met aan weerszijden een fietscomfortstrook in uitgewassen monolietbeton. Het gedeelte Karel de Stoutelaan vanaf de Leopold I-Laan tot aan de Filips de Goedelaan wordt zone 30 voor het autoverkeer in plaatse van zone 50

Ter hoogte van de kruispunten worden verkeersremmende maatregelen voorzien en bestaat de rijweg er volledig uit uitgewassen monolietbeton. Kruispunt Karel de Stoutelaan met de Keizer Karelstraat wordt voorzien van verkeersgeleiders in combinatie met een asverschuiving als verkeersremmer.

Op het kruispunt Zeger van Malestraat – Karel de Stoutelaan – Gouden Boomstraat wordt een plateau aangelegd in uitgewassen monolietbeton als verkeersremmer.

De langse parkeerstroken worden voorzien in kasseien afkomstig van de opbraak. Tussen de parkeerstroken en de voetpaden wordt aan weerszijden van de Karel de Stoutelaan een groenstrook in gazon voorzien.

De bestaande bomen worden behouden en er worden bijkomend nieuwe bomen aangeplant. De voetpaden worden voldoende breed aangelegd in platines. De oversteekbaarheid van de groenstroken wordt op diverse plaatsen mogelijk gemaakt door middel van staptegels of verbindingspaden. Eveneens worden er zitgelegenheden, fietsnietjes en vuilnisbakken voorzien.

Zeger van Malestraat

De rijweg wordt  voorzien in kasseien, afkomstig van de opbraak. Ook hier wordt de inrichting van de straat voorzien als eenrichtingsstraat voor automobilisten komende van de Maria van Bourgondiëlaan richting de Karel de Stoutelaan. De parkeerstroken worden aangelegd in kasseien afkomstig van de opbraak en voorzien aan weerszijden van de rijweg. De voetpaden worden hier aangelegd in grijze betonstraatstenen.

Er wordt gestreefd om zo veel mogelijk hemelwater in de vesten te laten lopen en te laten infiltreren door de verharde oppervlakte te laten afwateren naar de plantvakken en naar de regenwaterriool die zal uitmonden in de vesten.

Voor de percelen binnen het project wordt optimale afkoppeling voorzien op perceelsniveau. Dit wil zeggen dat het private rioolstelsel voor open en halfopen bebouwing, buiten de woning, wordt ontdubbeld. Deze studie en kosten zijn volledig ten laste van de Stad.

In totaal worden over het ganse project 58 nieuwe bomen aangeplant en met uitzondering van 1 boom blijven alle bestaande bomen behouden. Een opsteker voor Christus-Koning.

Vind hier het wijkmobiliteitsplan van Christus-Koning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.