Oppositiepartijen laten gezamenlijk ongenoegen merken
De vier Brugse oppositiepartijen hebben samen hun ongenoegen geuit over het beleidsplan dat de CD&V-sp.a-meerderheid vorige week heeft voorgesteld. Dat is opmerkelijk, maar de partijen N-VA, Open Vld, Groen en Vlaams Belang willen daarmee protesteren tegen het “autocratische gedrag” van de meerderheid. “Onder Patrick Moenaert blonk het stadsbestuur al niet uit in overleg, maar nu is het nog erger”, vinden sommige politieke kopstukken.
Het langverwachte beleidsdocument voor de komende zes jaar werd vorige week door burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) voorgesteld. Hoewel het belangrijke document zeven maanden op zich liet wachten, stond het niet meteen bol van ambitieuze projecten. Dat vinden de oppositiepartijen Open Vld, N-VA, Groen en Vlaams Belang ook. “Het beleidsplan blinkt uit in vaagheid en ongeloofwaardigheid”, zegt Ann Soete (N-VA). “Er staan meer nota’s over het dierenwelzijn in dan over onze vier miljoen toeristen. Het broodnodige congrescentrum, dat volgens ons prima zou passen op het Beursplein, staat er wel in vermeld, maar men wacht blijkbaar op de privé om voorstellen te doen. Het is alsof de burgemeester als een pelikaan zit te wachten aan de oever tot een visje voorbij zwemt. Straks zijn alle opportuniteiten aan de stad voorbij gegaan”, aldus Soete.
Verkeerde klemtonen
Ook Open Vld heeft grote bedenkingen bij de beleidsnota. “Er wordt meer verteld over landbouw en visserij, maar niet over acties voor de horeca, de dienstensector, de middenstand of de industrie. Over bedrijventerreinen geen sprake, dat is onbegrijpelijk”, zegt Mercedes Van Volcem. Volgens haar is ook de realisatie van een stadsontwikkelingsbedrijf voorlopig op de lange baan geschoven. “Dat bedrijf had al lang opgestart moeten zijn. Bovendien worden de verkeerde klemtonen gelegd om in te zetten op betaalbaar wonen.” Sammy Roelant (Groen) blijft met Er is geen sprake van een langetermijnvisie. Wat met de vele senioren die erbij komen in Brugge? Wat met de dure woningmarkt in onze stad? Wat met de financiële situatie?” Ook Vlaams Belang sluit zich aan bij de kritiek. “Onder burgemeester Patrick Moenaert blonk het stadsbestuur al niet uit in overleg, maar nu is het nog erger. Nu staat Brugge stil en worden wij buitenspel gezet.”
Gemeenteraad
De oppositiepartijen lieten hun ongenoegen gisteren samen blijken. Dat is vrij uniek in de Brugse politieke geschiedenis. “Dit gaat te ver. Wij dulden geen autocratisch stadsbestuur dat al de beslissingen op haar eentje neemt.” Op de gemeenteraad verliet de voltallige oppositie de zaal toen voorzitter AndréVan Nieuwkerke (sp.a) het debat over het beleidsprogramma wilde opstarten. De partijen pikken het niet dat ze de nota te laat hebben ontvangen. Dat moet normaal minstens acht dagen voor de gemeenteraad gebeuren. Van Nieuwkerke begrijpt de actie niet goed. “Ik snap niet waarom de oppositie de zaal verlaten heeft. Iedereen wist al dat we het punt zouden uitstellen tot in juni. Het debat zal dus volgende maand gevoerd worden.”
Bron: Het Laatste Nieuws