Brugge

Woning kost gemiddeld 234 366 euro

Belgische woonhuizen zijn tussen begin juli en eind september gemiddeld 0,8 procent duurder geworden dan het jaar ervoor. In Brussel loopt dat op tot 3,7 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in die periode daardoor 234 366 euro. Appartementen zijn meer in prijs toegenomen dan huizen. “Het is goed dat de woningprijzen niet dalen, anders betekent dat een collectieve verarming van de 75% eigenaars van woningen. Tegelijk moeten we blijven inzetten op betaalbaarheid van woningen door lagere lasten voor starters.”  reageert Van Volcem.

Belgische woonhuizen zijn tussen begin juli en eind september gemiddeld 0,8 procent duurder geworden dan het jaar ervoor. In Brussel loopt dat op tot 3,7 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in die periode daardoor 234.366 euro. Appartementen zijn meer in prijs toegenomen dan huizen.  Dat blijkt donderdag uit de driemaandelijkse notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De prijzen van zowel woonhuizen als appartementen stegen het sterkst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In Vlaanderen stegen de gemiddelde prijzen van woonhuizen met 0,1 procent. Wallonië kende een stijging van 0,8 procent en Brussel 3,7 procent. De notarissen spreken van ‘stabiele prijzen’. In het net afgesloten kwartaal bedroeg de prijs voor een Vlaamse woning gemiddeld 251.457 euro, in Wallonie is dat 177.665 euro en in Brussel 414.318 euro.

Ook de prijzen van appartementen stegen het afgelopen kwartaal het sterkst in de hoofdstad, met 5 procent. In Vlaanderen stegen de prijzen met 2 procent en in Wallonië met 1,9 procent. De voorbije drie maanden kostte een appartement in België gemiddeld 206.314 euro, 3,3 procent meer dan in dezelfde periode in 2012.

Het aantal vastgoedtransacties steeg in het derde kwartaal met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. “Dat bevestigt nogmaals de stabiliteit van de markt”, stelt de federatie van het notariaat. Na negen maanden in 2013 is er sprake van een kleine daling (-0,6 procent) tegenover de eerste negen maanden van 2012.

De notarisbarometer omvat de gegevens van alle ondertekende compromissen, dus nog voor de definitieve overdracht van de woning. De prijsevolutie van de notarisbarometer loopt daarom licht voorop op die van de officiële cijfers van de overheidsdienst Statbel.

Bron: De Standaard