Brugge

Wat verandert er op 1 januari 2015?

Ik wens je een voorspoedig jaar waarbij dat wat je niet in een winkel kan kopen, maar wel wilt, mag bekomen. Lees hier de 22 zaken die vanaf 1 januari veranderen.

 

1 Verkoper moet melden of woning beschermd is
Wie een woning wil verkopen of verhuren, is vanaf 1 januari verplicht om te melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Wie dat niet doet, riskeert een geldboete.

2 Meer loon dankzij hogere forfaitaire aftrek beroepskosten
Vanaf 1 januari treedt de verhoogde forfaitaire aftrek voor beroepskosten in werking. De federale regering trekt daarvoor 450 miljoen euro uit, in 2016 wordt dat verdubbeld. Concreet zullen werkende mensen vanaf januari maandelijks tot 12,5 euro extra op hun loonbriefje zien verschijnen. Het jaar daarop wordt dat 25 euro.

3 Elektriciteitsfactuur omhoog, gasfactuur omlaag
Vanaf 1 januari gelden nieuwe tarieven voor gas en elektriciteit. De elektriciteitsfactuur van een gezin in Vlaanderen zal gemiddeld met 50 euro toenemen op jaarbasis, maar de aardgasfactuur zal met 42 euro dalen. Dat maakte de Vlaamse energieregulator VREG bekend. Twee op de drie gezinnen in Vlaanderen verwarmt met aardgas. Het gaat om gemiddelden: per regio zijn er traditioneel erg grote verschillen.

4 Informatie rekeningen van in het buitenland overleden Belgen
Banken moeten de belastingadministratie vanaf 1 januari op de hoogte brengen van tegoeden van in het buitenland overleden Belgen. Die verplichting gold ervoor enkel voor mensen die in België verblijven.

5 Strengere dakisolatienorm voor woningen in Vlaanderen
Vanaf 1 januari 2015 geldt een nieuwe norm voor dakisolatie voor de woningen die gebouwd zijn voor 2006. De nieuwe norm treedt in werking voor alle zelfstandige woningen, zoals studio’s, eengezinswoningen en appartementen. In de praktijk krijgen de eigenaars van zowat 400.000 Vlaamse woningen nog vijf jaar de tijd om hun dak te isoleren. In eerste instantie krijgt de eigenaar namelijk enkel een vermaning. Vanaf 2020 worden 15 strafpunten toegekend als het dak niet genoeg geïsoleerd is, waardoor de woning ongeschikt kan worden verklaard, waardoor de eigenaar een heffing zal moeten betalen.

6 Definitief einde Proton
Betalen met Proton wordt onmogelijk vanaf 1 januari. Wie na het uitdoven van Proton het opgeladen saldo toch niet opgebruikt zou hebben, kan die som via de bank nog recupereren.

7 Betaalbare schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken
Voor personen met een verhoogd gezondheidsrisico, zoals chronisch zieken en ex-kankerpatiënten, wordt het vanaf 1 januari makkelijker om een betaalbare schuldsaldoverzekering af te sluiten. De wet houdt in dat een verzekeraar die aan de verzekeringnemer een premie voorstelt ertoe gehouden is die premie op te splitsen in een basispremie en een bijpremie. Die bijpremie wordt berekend op basis van de gezondheidstoestand van de verzekerde. Om de last van de bijpremies draaglijk te houden werd een Compensatiekas opgericht dat het deel van de bijpremie op zich neemt dat meer bedraagt dan 125% van de basispremie. De verzekeringsmaatschappijen en de banken financieren dat fonds.

8 Bedrijfswagens zwaarder belast
Werknemers die een bedrijfswagen ter beschikking krijgen en die ook privé mogen gebruiken, betalen in 2015 iets meer belastingen. Die verhoging is het gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de standaard CO2-uitstoot voor het berekenen van het belastbare voordeel. Voor elektrische of hybride wagens, heeft de daling van de standaarduitstoot geen effect.

9 Beurstaks gaat omhoog
Vanaf 1 januari stijgt de beurstaks voor aandelen en beleggingsfondsen. Voor obligaties verandert er niets. Concreet stijgt de taks op de aankoop en verkoop van aandelen licht van 0,25 naar 0,27 procent. De maximale taks stijgt van 740 naar 800 euro.

10 Postzegels worden duurder
Wie een reeks van tien of meer postzegels koopt voor gewone briefwisseling, betaalt 0,72 euro per zegel. Dat is een stijging met 2 eurocent. De prijs van een enkele postzegel verandert niet (0,77 euro). 11 Minder woonbonus voor nieuwe contracten
Voor wie al een lening heeft lopen, verandert er niets. Voor nieuwe leningen wordt het basisbedrag van de woonbonus 1.520 euro i.p.v. 2280 €. De verhoging voor de enige woning blijft 760 euro alsook die voor kinderen ten laste (max. 80 euro).

12 Gebruik van pesticiden verboden in openbare diensten
De openbare diensten in Vlaanderen mogen geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van parken, wegen en bermen. Ook de terreinen van scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen vallen onder het verbod. Burgers mogen hun trottoir niet langer met pesticiden behandelen.

13 Brandweerkorpsen smelten samen tot 34 brandweerzones
Op 1 januari treedt de lang aangekondigde brandweerhervorming in werking. De 249 brandweerkorpsen worden teruggebracht tot 34 brandweerzones. Er komt een eengemaakt statuut voor beroepsbrandweerlui en vrijwilligers en de arbeidsduur wordt beperkt tot 38 uur per week. De federale dotatie stijgt met 46 miljoen euro.

14 Vast remgeld voor specialisten
Vanaf 1 januari 2015 bedraagt het remgeld voor een bezoek aan een geneesheer- specialist 12 euro. Door de maatregel zullen sommige remgelden verhogen, terwijl andere zullen dalen.

15 Meemoeder moet kind niet meer adopteren
Vanaf 1 januari kan de meemoeder in een lesbisch koppel net als een vader een afstammingsband vestigen ten opzichte van een kind. Tot nu moest een meemoeder steeds via de lange weg van adoptie gaan .

16 Zwaardere straffen voor hardleerse bestuurders
Bestuurders die meermaals een zware verkeersovertreding begaan, zullen strenger bestraft worden. Bij een tweede zware overtreding kan de chauffeur zijn rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen. De hardleerse bestuurder moet ook slagen voor een reeks examens.

17 Alcohollimiet voor professionele bestuurders verlaagt
De regels voor rijden onder invloed van alcohol voor professionele bestuurders worden verstrengd. Chauffeurs van vrachtwagens, autobussen en taxi’s mogen voortaan nog maar 0,2 promille alcohol in het bloed hebben.

18 Leeftijdsgrens voor brugpensioen verschuift
Het individueel SWT (brugpensioen) is voortaan pas mogelijk vanaf 60. SWT bij herstructureringen of in bedrijven in moeilijkheden kan vanaf 1 januari pas van 55 jaar. Het SWT voor zware beroepen (ploegenarbeid en onderbroken uren), 20 jaar nachtarbeid en arbeidsongeschiktheid in de bouw vereist voortaan een loopbaan van 33 jaar en een minimumleeftijd van 58 jaar.

19 Tijdskrediet en landingsbanen worden strikter
Aanvragen voor niet-gemotiveerd tijdskrediet zijn niet meer mogelijk. Wie tijdskrediet neemt om te zorgen voor familie kan dat gedurende 48 kalendermaanden doen in plaats van 36 maanden vandaag.

20 Nieuwe maatregelen werkloosheid
Het federale regeerakkoord bevat een rist maatregelen om werkloosheid te ontmoedigen. Wie tijdelijk werkloos is, ziet zijn uitkering dalen tot 65 procent van het laatst verdiende loon (vroeger 70%). De voorwaarden voor de inschakelingsuitkeringen worden aangepast. Voortaan geldt een limietleeftijd van 25 jaar en vanaf 1 september worden er in overleg met de gemeenschappen ook diplomavereisten opgelegd. Er komen tijdelijke werkloosheidsuitkeringen voor werkende 65-plussers, die nu onbeperkt kunnen bijverdienen. De inkomensgarantie-uitkering (IGU) voor mensen die deeltijds het werk hervatten wordt verminderd.

21 Miserietaks wordt teruggeschroefd naar 1 procent
De in de zomer van 2012 gestemde verhoging van de verdeeltaks, die al snel de bijnaam ‘miserietaks’ kreeg, wordt grotendeels ongedaan gemaakt. Vanaf dan is het basistarief opnieuw 1 procent, in plaats van de eerdere 2,5 procent, voor wie getrouwd was of al minstens een jaar wettelijk samenwoonde.

22 Taks op pensioensparen verlaagt van 10 naar 8 procent
Om het pensioensparen verder aan te moedigen, verlaagt de federale regering de zogenaamde ‘anticipatieve heffing’ van 10 pct naar 8 pct. In ruil wordt de volgende vijf jaar al 1 procent ingehouden op bestaande contracten. Wie pas in 2015 met pensioensparen begint, zal niet vervroegd worden belast. Die spaarders worden op 60-jarige leeftijd de volledige taks van 8 procent belast. De regering-Michel besliste daarnaast ook om de fiscale aftrekbaarheid de komende vijf jaar te bevriezen op 940 euro per jaar.