Brugge

Halfweg legislatuur; Brugs stadsbestuur, bestuurd door CD&V en SP.a is non bestuur

Op dit moment zijn we halverwege de legislatuur. Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem betreurt dat Brugge drie jaar stilstaat. “ Het Brugs stadsbestuur, bestuurd door CD&V en SP.a, is een non bestuur”, stelt Van Volcem vast.

Het stadsbestuur is allerminst in actie.  De burgemeester moet dringend zijn schepenen aan het werk zetten.

Wat betekent stilstaan in Brugge voor jou?

 Van Volcem: Ik vroeg de cijfers op bij de financiële diensten.  Bij navraag bij de stad Brugge blijkt dat

Ten eerste: bij de overgang van 2013 naar 2014 werden volgende uitgaven en ontvangsten overgezet:

–      Investeringsuitgaven: 14.818.299 euro overgezet

–      Exploitatieuitgaven: 6.227.012 euro overgezet

–      Exploitatieontvangsten: 2.287.381 euro overgezet

 

Ten tweede: met de jaarafsluiting 2014 werden de volgende investeringskredieten overgezet van 2014 naar 2015:

–      Uitgaven: 23.343.550,53 euro

–      Ontvangsten: 7.904.545,80 euro

Ik kaartte dit reeds in mei aan bij de afsluiting van de rekening.”

Tot slot: met de jaarafsluiting 2015 zullen er opnieuw investeringskredieten overgezet worden van 2015 naar 2016.

 

Hoeveel investeringskredieten worden overgezet naar 2016?

Van Volcem:  Er wordt opnieuw voor 8,5 miljoen doorgeschoven, niettegenstaande er startkredieten worden voorzien voor tal van werken om het doorschuifbedrag lager te houden (tweede wijziging sedert mei). Maar voor 2015 is dat in totaal 11 miljoen euro.

Dus concreet betekent dit dat er in drie jaar ongeveer 60 miljoen euro aan investeringen werden overgezet.  Dit toont aan dat het Brugse stadsbestuur nog steeds in haar proefperiode zit. Nog steeds slaagt ze er niet in om daadkracht te tonen. Steeds gaat het om aankondigingspolitiek.

Nu is men fier op het huis van de Bruggeling (een pand die men huurt aan het station voor een zeer hoge prijs) en het studentenhuis (maar de Hauwerstraat staat reeds drie jaar leeg).

Brugge heeft ook plannen voor een nieuwe beurshal? Wat vindt u daarvan?

Van Volcem: De beurshal is al het derde scenario in deze legislatuur en zonder enige onderbouwing naar mobiliteit toe beslist men om de beurshal te voorzien op de bestaande plaats met een wedstrijd van 500.000 euro.  De invulling van de zaal is evenmin gekend. Laloo stelde dat hij dit op een nacht had bedacht … Zonder enige onderbouw. Het is duidelijk dat hij voor zijn pensioen nog een” Laloo hal” wil maar zonder na te gaan wat de noden van Brugge zijn en hoe hij de zaal wil invullen en hoe die te laten bevoorraden …. De beurshal kon niet op het Kanaaleiland en ook niet op de site Bombardier en ook niet aan het station omwille van verkeerscongestie. Het stadsbestuur denkt in hartje Brugge wel ?

Brugge zou investeren in een extra parking, een centrum op site Xaverianen?

Van Volcem: Brugge heeft nood aan extra parking maar sedert december 2014 is er een beslissing maar geen enkele uitvoering.  Alle handelaars in de binnenstad willen een extra parking maar voor het stadsbestuur is ook dat geen prioriteit.

Positief is de investering in een centrum in Sint-Michiels op de site van Xaverianen.

Wat zijn voor jou voorbeelden van geen goeie visie?

Van Volcem: De studie van de stadsvaart heeft al aangetoond dat alle boten door Brugge jagen onuitvoerbaar is. Men zou de vesten moeten afbreken of een deel van Sint-Jozef. Hoe gek kan een visie zijn. Gelukkig zag men het na veel protest in.

Er wordt ook twee miljoen euro voorzien voor studies voor het stadion maar dit is voorbarig want de Vlaamse regering zal maar een definitieve beslissing kunnen nemen in 2017.

En dan is er ook nog de Geldmuntstraat, het was een moeilijke bevalling. De werken aan ‘tZand worden uitgesteld tot september 2016.  Hoe kan je dergelijk belangrijke plaats aanleggen als je nog niet eens je mobiliteitsvisie hebt ontwikkeld en niet weet waar de stelplaats van de bussen komt?

Wat is jouw conclusie halfweg de legislatuur?

Van Volcem: Ik betreur dat er niet maximaal werd ingezet om het volledige investeringskrediet te benutten. Jammer dat er niet maximaal geïnvesteerd werd om Brugge nog mooier en leefbaarder te maken!

Ik wens nog te beklemtonen dat ik meer dan ooit goesting heb om het roer over te nemen in 2018. Gelukkig zijn we nu halfweg en is de tijd aan het korten. Men vond vaak dat ik teveel ideëen en dadendrang had, maar dit stadsbestuur is het zwakste stadsbestuur dat ik heb meegemaakt. Ik startte als jongste gemeenteraadslid maar intussen ben ik al bij de seniors van de gemeenteraadsleden. In 2018 ben ik 18 jaar gemeenteraadslid en zes jaar ere-schepen. Ik hoop dat Bruggeling me mist!