Brugge

erfenis- en schenkingsrechten

Specifieke gevallen:

Eén van mijn twee kinderen is minderjarig

GEEN PROBLEEM, een ouder of grootouder kan de schenking in naam van uw kind aanvaarden.

Kan ik schenken aan een minderjarig kind ?

Schenken aan een minderjarige is mogelijk. Maar een minderjarige is handelingsonbekwaam. Iemand anders moet dus in zijn plaats de schenking   aanvaarden. Gebeurt de schenking door de ouders samen dan kunnen de grootouders in naam van de minderjarige aanvaarden. Gebeurt de schenking door slechts één van de ouders dan kan de andere ouder de schenking voor rekening van het minderjarig kind aanvaarden. Gebeurt de schenking door een derde (en zijn beide ouders van de minderjarige of één van hen nog in leven) dan kan één van de ouders namens het kind de schenking aanvaarden. Gebeurt de schenking door een derde en zijn de beide ouders van het minderjarig kind overleden dan is de voogdij opengevallen en moet de voogd de machtiging van de rechtbank bekomen om namens de minderjarige de schenking te aanvaarden.

Kan ik ook schenken onder opschortende voorwaarde ?

Ja. Als u een schenking onder opschortende voorwaarde doet (bijvoorbeeld het huwelijk van de begiftigde, maar ook bijvoorbeeld de voorwaarde dat AA Gent de Champions League wint binnen de komende 5 voetbalseizoenen), zal bij de registratie van de notariële akte alleen het algemeen vast recht voor een bedrag van 50 euro worden geheven.

De Vlaamse schenkbelasting wordt pas verschuldigd bij het vervullen van de voorwaarde.

De termijn van vijf jaar voor het uitvoeren van de renovatiewerken en de termijn van drie jaar voor  het voorleggen van het huurcontract en het conformiteitsattest nemen in dat geval een aanvang bij de vervulling van de opschortende voorwaarde.

Progressie-voorbehoud op 3 jaar blijft behouden

Als de schenking binnen de 3 jaar gevolgd wordt door een nieuwe schenking (tussen dezelfde partijen), dan zal de waarde van de eerste schenking toegevoegd worden aan de belastbare grondslag van de tweede schenking en zal het tarief dat op de tweede schenking moet worden betaald hoger liggen.

Eenzelfde progressievoorbehoud is van toepassing in de erfbelasting wanneer de schenker overlijdt binnen de drie jaar na de datum van de schenking.

Abattement (vermindering van de belastbare basis waarop de schenkbelasting wordt berekend), voor gehandicapten, zoals ook bij successierechten, variërend volgens de leeftijd van de gehandicapte

Er wordt een abattement of voetvrijstelling ingevoerd voor hetgeen aan een gehandicapte persoon of een gehandicapt kind wordt geschonken. Het abattement geldt enkel voor schenkingen die onderworpen zijn aan ofwel het gewone tarief voor schenking van onroerende, ofwel het verlaagd tarief van toepassing op schenking van bouwgronden (en dus niet voor het verlaagd tarief van toepassing op schenking van roerende goederen).

bij schenking in rechte lijn: (3.000 euro) x (cijfer aangeduid volgens de leeftijd van de verkrijger)

bij verkrijgingen tussen andere personen dan in rechte lijn en tussen partners: (1.000 euro) x (cijfer aangeduid volgens de leeftijd van de verkrijger)

Het genoemde cijfer bedraagt:

18 bij een leeftijd van 20 jaar of minder

17 bij een leeftijd boven de 20 en tot 30 jaar

16 bij een leeftijd boven de 30 en tot 40 jaar

14 bij een leeftijd boven de 40 en tot 50 jaar

13 bij een leeftijd boven de 50 en tot 55 jaar

11 bij een leeftijd boven de 55 en tot 60 jaar

9,5 bij een leeftijd boven de 60 en tot 65 jaar

8 bij een leeftijd boven de 65 en tot 70 jaar

6 bij een leeftijd boven de 70 en tot 75 jaar

4 bij een leeftijd boven de 75 en tot 80 jaar

2 bij een leeftijd boven de 80 jaar