Brugge

Krijtlijnen voor uitzendarbeid in Vlaamse overheid en lokale besturen klaar

De Vlaamse regering heeft vrijdag een conceptnota goedgekeurd met daarin de plannen om uitzendarbeid ook mogelijk te maken in de Vlaamse overheid en bij lokale besturen. Dat gebeurde op voorstel van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). De krijtlijnen daarvoor liggen nu vast. Er volgt nog advies, onder meer van de vakbonden, en nadien wordt alles in een decreet gegoten.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld): “Er zijn nog maar enkele landen in Europa waar uitzendarbeid in de publieke sector verboden is, met name Griekenland en België. Met de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd geworden voor de regels rond uitzendarbeid voor de eigen diensten en lokale besturen.”

In het Vlaamse regeerakkoord staat de duidelijke ambitie om uitzendarbeid mogelijk te maken, zowel binnen de eigen overheidsdiensten als bij de lokale besturen. Uitzendarbeid heeft volgens de regering verschillende voordelen, gaande van de mogelijkheid tot snelle indienstneming tot grotere soepelheid. Bovendien kan uitzendarbeid “een goed kanaal zijn om diversiteit binnen het personeel te brengen”.

In een conceptnota heeft minister Homans nu de krijtlijnen voor de regeling vastgelegd. Zo zal de mogelijkheid gelden voor de Vlaamse overheid in brede zin, met andere woorden ook voor VOI’s (Vlaamse Openbare Intellingen) zoals de VRT en de Watergroep. Het onderwijs valt niet onder de maatregel omdat dat een bevoegdheid is van de minister van Onderwijs en daar “toch moet rekening gehouden worden met de eigenheid van de sector”. Ook De Lijn valt buiten het toepassingsgebied van de nota en het latere decreet. De Lijn volgt de regeling van de private sector.

“De conceptnota wordt nu voor advies voorgelegd aan o.a. de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en aan de vakbonden.” Het is de bedoeling dat minister Homans vervolgens alles in een decreet giet, stelt Van Volcem.