Brugge

Vlaamse meerderheid wil proefhuur voor minder populaire huurders

BRUSSEL 02/03 13:19 (BELGA)

Om minder populaire huurdersgroepen als alleenstaande moeders of mensen met een migratieachtergrond meer kansen te geven om een huurwoning te vinden, willen de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld proefhuren met bemiddeling van een derde partij mogelijk maken. Ze hebben daarover een resolutie ingediend in het Vlaams Parlement.

Initiatiefnemer van de resolutie Jelle Engelbosch (N-VA) wil via proefhuren het vertrouwen op de private huurmarkt versterken. “Nu vallen steeds dezelfde mensen uit de boot. Alleenstaande moeders, personen met migratie-achtergrond of mensen met een huisdier worden soms geweigerd door vooroordelen. Dankzij proefhuren krijgen zij een jaar de tijd om zich te bewijzen, terwijl een derde partij borg staat, een tijdelijke garantie dus voor de verhuurder. Zo kan het vertrouwen tussen huurder en verhuurder groeien, waarna het contract zelfstandig wordt verdergezet”, zegt Engelbosch.

CD&V-parlementslid Katrien Partyka benadrukt dat het systeem geen concurrentie is voor de sociale verhuurkantoren. “Proefhuren is er juist voor die mensen die niet voor sociale huur in aanmerking komen, maar wel moeilijk een huurwoning vinden: huurders met voldoende inkomsten, maar met een minder populair profiel. Zij zijn perfect valabele huurders die een duwtje in de rug nodig hebben. Daar zorgt proefhuren voor.”

Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem zegt dat het systeem erg flexibel is. “Zowel de precieze doelgroep als de derde partij hebben we bewust nog niet gedefinieerd. We willen eerst dat de Vlaamse regering onderzoekt hoe proefhuren de private huurmarkt maximaal kan versterken en er daarna ook de nodige faciliteiten voor creëert.”