Betalen om bouwvergunning aan te vechten
De Raad voor Vergunningsbetwistingen is het zorgenkindje van de Vlaamse regering. Hij zag in 2009 het licht. Daarvoor belandden betwiste bouwvergunningen op het bord van de minister of sleepten ze aan bij de Raad van State. Om de procedure korter en objectiever te maken, richtte de Vlaamse regering de nieuwe Raad op. Maar het eerste werkjaar was een fiasco. Over amper 30 van de 753 dossiers werd een arrest geveld.
Vandaag sleept de Raad die historische achterstand nog altijd mee, blijkt uit cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Mercedes Van Volcem en Lydia Peeters (beiden Open VLD) opvroegen. Twintig dossiers uit dat eerste werkjaar zijn nog steeds niet afgesloten. Ook uit het tweede werkjaar zijn er nog 88 dossiers niet verwerkt.
Vergoeding
De liberale parlementsleden stellen daarom voor om de drempel bij de Raad te verhogen. ‘De Vlaamse regering heeft meerdere stappen genomen om de uitstroom van de uitspraken op te drijven, maar ze keek nog niet naar de hogere instroom’, zegt Van Volcem. Open VLD pleit daarom voor een zogenaamde rechtsplegingvergoeding. Diegene die het proces verliest, moet de tegenpartij een vergoeding betalen.
Op die manier denken burgers twee keer na voor ze protest aantekenen. ‘Vandaag volstaat een postzegel om plannen tegen te houden’, zeggen de parlementsleden. ‘Het is schrijnend dat mensen jaren moeten wachten als hun vergunning betwist wordt. Via deze manier kunnen we rechtsonzekerheid in Vlaanderen vermijden.’
Nuttig instrument
Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die voor de Raad bevoegd is, steunt het voorstel. ‘Ik ben samen met u van oordeel dat dit een nuttig instrument zou kunnen zijn voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen, net zoals dit ook bij de Raad van State bestaat, en ik sta dan ook open voor voorstellen in die zin’, zegt Bourgeois in zijn parlementair antwoord. ‘De hoge instroom van zaken voor de Raad blijft constant en een rechtsplegingvergoeding zou beroepsindieners ertoe kunnen brengen om hun intentie te heroverwegen.’
Volgens Bourgeois zouden dezelfde bedragen als voor de Raad van State kunnen worden gehanteerd. De rechtsplegingvergoeding kan daar variëren van 140 tot 1.400 euro. Die vergoeding bij de Raad van State kreeg vorig jaar groen licht van het Grondwettelijk Hof, waardoor de rechtsbasis meteen verzekerd is. Open VLD zal daarom zo snel mogelijk een voorstel indienen in het Vlaams Parlement.