Brugge

Van Volcem (Open VLD): “Stop bouw sociale woningen, breid huursubsidies uit”

 Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem  (Open Vld) pleit ervoor om de    huursubsidies uit te breiden. In plaats van  nieuwe sociale woningen te bouwen zou  je  huursubsidies kunnen uitbreiden  “Zo doe  je voor iedereen in dezelfde moeilijke  omstandigheden hetzelfde. Nu worden  enkelingen geholpen en staan er veel meer in  de kou.” stelt Van Volcem.

  “Huursubsidies zijn een veel efficiënter  systeem om  mensen in nood te helpen. Ze    zijn eenvoudig en ze  hebben geen grote  structuren voor beheer nodig.  Bovendien  kan  je het bestaand patrimonium  gebruiken  en niet altijd nieuwbouwen. Nu al  vangen    veel private verhuurders alle wachtenden  op  een sociale woning op.

Gisteren presenteerde het Vlaams Huurdersplatform (‘De Huurdersbond’) haar evaluatierapport  over de werking van de verschillende Vlaamse huurdersbonden en de huurmarkt in Vlaanderen. In  2015 betaalde je als huurder gemiddeld  590 euro per maand voor een woning of appartement, zo      blijkt uit de studie. Dat betekent 3,6% meer dan het jaar voordien.

“Elk jaar realiseert de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij circa 2000 tot 2500 nieuwe sociale  huurwoningen. Om louter de wachtlijst van vandaag weg te werken moeten we nog meer dan 50 jaar bouwen. De laatste jaren groeide de wachtlijst helaas élk jaar met een veelvoud van 2000. Sociale woningen bijbouwen blijkt een druppel op een veel te hete plaat.  Het is een dure en trage aangelegenheid. De grond geraakt ook op.

Ons land heeft een zwakke huurmarkt  met diverse huurproblemen.” aldus Van Volcem.  “Het is nog straffer. Wie er in slaagt om een sociale huurwoning te bemachtigen krijgt het voordeel levenslang.  De vele 10 000’en wachtenden staan jarenlang in de kou (nu gemiddeld 955 dagen). De 100 000’en die zich niet registreren eveneens. Zou men het debat niet beter opentrekken. Ik vind dat iedereen in dezelfde omstandigheden dezelfde hulp moet krijgen.”

“De minister kan beslissen tot een uitbreiding van de huursubsidies. Momenteel kent men een huursubsidie toe aan mensen die vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning.  Alle kandidaat-huurders op de wachtlijst moeten aanspraak kunnen maken op een huurondersteuning.  Je helpt veel sneller en effectiever.  De private huurmarkt kan sneller inspelen op de acute noden.”  Het investeringsvolume voor nieuwbouw woningen zou kunnen aangewend worden voor een tijdelijke huursubsidie of huurtoelage.

“We kennen drie vormen van sociale huisvesting: sociale huur, private huur met huursubsidies en het sociaal verhuurkantoor. Elk systeem heeft zijn specifieke werkingskost, eerder al becijfert door het Itinera Instituut. Het gaat om de kost die men maakt om die hulpverlening effectief te realiseren. Voor een nieuwe sociale huurwoning bedraagt die werkingskost jaarlijks 1 247 euro. Voor huursubsidies is dat slechts 376 euro.”

“De minister kan het prangend probleem van de wachtlijsten aanpakken. Ze kan onrechtvaardigheid tegengaan én kostenbesparend werken.  Een heroriëntatie van de budgetten dringt zich op. Stop de bouw van sociale woningen.  Ondersteun iedereen in dezelfde moeilijke omstandigheden tijdelijk  met een huursubsidie.”besluit Van Volcem.

(Afbeelding: Gemeente Dentergem)