Brugge

Bleekweide wordt stadspark in het oude Sint_Gilleskwartier in het hartje van de binnenstad

De Bleekweide situeert zich tegenaan het cohousing project ‘Stoer Huus’ en het woningbouwproject ‘De Blekerie’ en wordt ontsloten via de Baliestraat en de Eugeen Van Steenkistestraat.  Er is tevens een mogelijkheid om het nieuw park te ontsluiten via de Langerei (zijstraat thv huisnr. 38-46) .  Vorig jaar werd door de Stad Brugge een inspraakmoment georganiseerd waarbij werd geluisterd naar de voorstellen en suggesties van omwonenden.   

Van historische Bleekweide tot mooi stadspark 

Het gebied wordt ontsloten via zowel de Langerei, de Eugeen Van Steenkistestraat (Julius en Maurits Sabbestraat) en de Baliestraat. Er wordt een pad aangelegd dat de voormalige bleekweide doorkruist waarbij op terrassen zijn met zit- en picknickbanken.

De bestaande mooie notelaars blijven behouden. Enkele andere weinig waardevolle of dode bomen worden verwijderd. In totaal worden 11 nieuwe sierbomen aangeplant. Er worden onder andere meerstammige rode esdoorns, krentenboompje, boomhazelaar, meidoorn, amberboom, sierkersen en appelbomenaangeplant.  

Verder worden sierheesters voorzien aan de randen en wordt een vaste-plantenbegroeiing aangeplant als eilandjes tegenaan het woningencomplex.

Het overgrote deel wordt ingezaaid met een biodivers gazon. Dit is een gazon dat bestaat uit 95% grassen en 5% inheemse bloemen. Dit gazonmengsel vraagt een minder intensief beheer en is een bron van voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten. 

Het gazon langs de paden, wordt beheerd als intensief gazon.

In het gazon en rond de bomen worden zones voorzien met bloembollen.

Bleekweidegracht

De bleekweidegracht is historisch gegroeid en wordt behouden. Gelet op zijn historische achtergrond, wordt deze op z’n oorspronkelijk plaats behouden. Langs één zijde wordt een houten oeverbeschoeiing geplaatst. Langs de andere zijde wordt een flauwe oever voorzien met een oeverbeplanting. De gracht wordt gebaggerd.

Parkmeubilair/speeltoestellen

Aansluitend op het pad wordt een terras met twee zitbanken voorzien. Tussen en rond de notelaars komt een houten terras met twee niveaus. Het podium zal toegankelijk zijn voor minder validen en kinderwagens doordat het pad in helling wordt aangelegd.

Er is bewust gekozen om geen spelelementen te voorzien in het park. Enkel ‘een wiebelbrug’ over de gracht dat wordt bevestigd aan grote keien, wordt in de parkaanleg geïntegreerd. 

“Een park is voor elke inwoner en alle leeftijden“, zegt Van Volcem die fier is op het ontwerp van haar dienst Openbaar Domein. 

Aaneenschakeling van groene longen 

Bovendien is het ook een groene long die zal aansluiten bij het mooie park Hof De Jonghe waar recent ook opnieuw schapen grazen.  In het Noorden van Brugge is er ook nog het Sincfalpark en het Baron Ruzettepark. 

Groenere Binnenstad 

Het is belangrijk dat mensen naast het grootste park, De Vesten, kunnen genieten van andere kleine parken waar ze kunnen samenkomen of kuieren en genieten. 

Elk kwartier in de binnenstad heeft nood aan een parkje. Het openbaar domein is belangrijk voor mensen, zeker in de binnenstad zegt Van Volcem, want vele mensen hebben maar een kleine tuin.  

Naast het Minnewaterpark, Park Sebrechts, het Koning  Albertpark, Botanniekenhof en Graaf Visartpark  (vijf grote stadsparken) en de Vesten (7 Km)  telt de binnenstad ook nog veel kleinere groene oases in de binnenstad. Ik hoop in de toekomst ook nog grote tuinen van de kloostergemeenschappen open te kunnen stellen zoals in het Gezellekwartier en rond de Ezelstraat.  

Naast parken proberen we ook de straten te vergroenen met gevelplanten, straattuinen en realiseren. Een groene stad is een meer leefbare stad en we zetten daar hard op in, zegt Van Volcem. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.