Brugge gooit hoge ogen in tijdschrift rond publieke ruimte
Als schepen voor Openbaar Domein zet Mercedes Van Volcem volop in op ontharding en vergroening van straten en pleinen in Brugge. Steeds meer grijze verharding ruimt plaats voor een levendig groen straatbeeld met gevelgroen, straattuinen, bebloeming, extra bomen en
parken. De schepen Van Volcem besteedt ook aandacht voor proper water en drinkwaterfonteinen. “De leefbaarheid en beleving van de stad zijn belangrijk”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
Klimaatadaptatie
De klimaatverandering en de nood aan adaptatie stimuleren onthardingsinitiatieven. “Klimaat- en waterrobuuste herinrichting van
pleinen, straten en andere open ruimtes gelden als pijlers voor de adaptatiestrategie”, vertelt schepen Van Volcem. De deelname aan Europese projecten, zoals het Interreg 2Zeeën project Water Resilient Cities en het daaraan gekoppelde Brugs klimaatadaptatieplan leverde de stad heel wat kennis en inzichten op.
Verschillende acties
Schepen Van Volcem startte en voerde in Brugge al verschillende acties uit. Dit met doel om de openbare ruimte zoveel mogelijk te vergroenen en te ontharden. “De vele onthardingsacties dragen bij aan de klimaat- en waterrobuuste inrichting van het openbaar domein”, zegt Van Volcem. Zo doet Brugge heel wat inspanningen om de stad op te fleuren met extra groen en bloemen, plantvakken, geveltuinen en ontharding van de pleinen in de stad. “Begin mei verdeelden de stadsdiensten bijvoorbeeld 45.000 bloemen over 64 Brugse buurten”, aldus de Brugse schepen.
Vergroenen en ontharden van pleinen en straten
Veel pleinen in Brugge bestaan vandaag enkel uit steen of harde parkeerplaatsen en hebben geen terrassen. Het pleintjesplan legt de focus op duurzame vormgeving en sterke vergroening. Zowel de Mallebergplaats, de Woensdagmarkt als het Sint-Jansplein kregen al een nieuwe inrichting, binnenkort wordt ook het Kraanplein grondig aangepakt. Ook de Balkonrotonde aan de achterkant van het station ziet er met een extra 400 vierkante meter groen heel wat minder grijs uit. Ook enkele straten werden heringericht met extra aandacht voor regenwaterinfiltratie – zoals de Sint-Claradreef en Calvariebergstraat, andere straten krijgen binnenkort enkele kleinschalige infiltratie- ingrepen – zoals onder andere de Ridderstraat, Venkelstraat, Burgemeester de Croesestraat en Kerselarenstraat, Bossiersgoed en Wiedauwbos.
Operatie Perforatie
De recente oproep ‘Operatie Perforatie’ zette een aantal kleinschalige onthardingsacties van pleinen in de kijker, zoals het Sint- Jansplein, de Woensdagmarkt en het Van Ackerplein. Deze geselecteerde verharde
locaties werden onthard naar groenere en duurzame plaatsen. “De plantensoort wordt altijd gekozen door de plantenexperts binnen de stad. Dit is afhankelijk van de specifieke locatie en geschiktheid naar het soort straat en plein”, besluit Schepen Van Volcem.