Brugge

Brugge investeert deze legislatuur

Brugge investeert 382 miljoen euro in onze mooie stad deze legislatuur. Dat is een record aan investeringen sinds 1971. Hoog tijd om de balans nog eens op te maken.

Eind oktober van vorig jaar keurde de Brugse gemeenteraad nog een derde aanpassing van het meerjarenplan goed. Conclusie: Brugge is financieel gezond. De schuldpositie van de stad is laag in vergelijking met andere centrumsteden én er wordt voor 382 miljoen euro geïnvesteerd. Een record!

Afgewerkte projecten

Van die 382 miljoen euro aan investeringen konden enkele projecten al afgerond worden. Zo draait het gloednieuwe BMCC ondertussen op volle toeren. Te midden het Beursplein pronkt sinds midden 2021 een duurzaam Beurs-, meeting- en congrescentrum. Kostenplaatje: 40 miljoen euro.

Ook de Xaverianen-site in Sint-Michiels kon reeds afgevinkt worden. De site had nood aan meer sportinfrastructuur, maar ook culturele verenigingen zijn welkom op de vernieuwde site. Een nieuwe bistro, de intrede van de bibliotheekwerking van Sint-Michiels, een polyvalente cultuurzaal en de sportinfrastructuur kostten de stad bijna 18 miljoen euro.

Ook de uitbreiding van de parking ’t Zand is ondertussen achter de rug, evenals de nieuwe centrumparking Ezelstraat, randparkings Waggelwater en Coiseaukaai en restauratie van het Brugse stadspaleis Conservatorium. Respectievelijk investeerde de stad 22,5 miljoen euro, 5 miljoen euro, 1 miljoen euro en 6,5 miljoen euro.

Tot slot openden we eind vorig jaar het nieuwe Cactus Muziekcentrum aan het Bargeplein (8,1 miljoen euro) en zitten ook het Park Steevens en de heraanleg van de Prins Leopoldstraat in de afrondingsfase.  

Lopende projecten

Onder de lopende projecten kunnen we niet om de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK van Musea Brugge heen. Vorige maand nog startte de eigenlijke bouw ervan. Het project kost de stad zo’n 47 miljoen euro en zal in 2025 opgeleverd worden. De kers op de taart voor het Brugs kunstpubliek.

Bovendien investeert Stad Brugge samen met de provincie West-Vlaanderen in een gloednieuw erfgoeddepot, de Erfgoedfabriek. Daar zullen ruim 50.000 collectiestukken en archeologische vondsten in bewaring genomen worden. Het gebouw is gelegen op het industrieterrein de Blauwe Toren en werd volledig omgebouwd. 8,4 miljoen euro investeerde de stad.  

Waar momenteel hard gewerkt wordt aan de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK was vroeger het Sint-Andreasinstituut gehuisvest. De school verhuist op zijn beurt naar de voormalige KTA-site in Jakobinessenstraat. Voor de verhuizing worden de gebouwen van het voormalige KTA gesloopt en de beschermde panden op de hoek met de Nieuwe Gentweg gerestaureerd. Die worden in erfpacht gegeven. De stad investeerde hier 3,3 miljoen euro voor.

Het administratief centrum en politiekantoor van Sint-Andries krijgen ook een heuse transformatie. Een deel van het gebouw zullen we renoveren en een ander deel slopen we en vervangen we door nieuwbouw. Ruim 8 miljoen euro hangt er aan het prijskaartje.

Stad Brugge investeert niet enkel in erfgoed of gebouwen, maar onder mijn impuls ook in meer groen! Zo werkt men momenteel aan een nieuw parkje Stoerhuus (Bleekweide) in de Brugse binnenstad. Het sportpark De Gulden Kamer breidde uit met 2 hectare en Park Knapen krijgt stillaan vorm.

Investeren betekent voor onze stad niet alleen uitbreiden, maar ook toekomstgericht maken. Daarom kiezen we stelselmatig voor het vernieuwen en heraanleggen van diverse straten. Zo kiezen we ervoor om gaandeweg overal rioleringsstelsels te scheiden want dit zorgt voor minder overstromingsgevaar bij hevige regenval. In de Sint-Pieterskerklaan voeren we dit uit, maar ook in de bloemenwijk, wijk Blijmare en in de Filips de Goedelaan en Karel de Stoutelaan gebeurt dit steevast. Ook in het Dampoortkwartier pakken we onder meer de riolering aan.

Voorbereidingswerken

Ook deze legislatuur nog treffen we voorbereidingen voor komende grote projecten óf werkzaamheden die nog deze legislatuur in de afrondingsfase kunnen verkeren. –

Voor de restauratie van het Belfort, die gepland staat tussen 2026 en 2029, loopt momenteel een voorstudie om de werkzaamheden zorgvuldig te kunnen opstarten. De restauratie zal uiteindelijk ruim 36 miljoen euro gaan kosten.

Ook voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne treft men momenteel de nodige voorbereidingen. Stad Brugge stelde vorig jaar nog een perceel in de Dirk Martensstraat ter beschikking. De stad is nog op zoek naar een ontwerper-aannemer. De bouw moet zo’n 20 miljoen euro gaan kosten.

De R30, de ring, aan het station is het meest drukke verkeersknooppunt van Brugge. Veel weggebruikers maken gebruik van deze omgeving als passant of omdat ze er een bestemming hebben. De Vlaamse overheid – Agentschap wegen en verkeer & Departement mobiliteit en openbare werken – en Stad Brugge willen deze knelpunten aanpakken en werken samen aan dit project. We namen hiervoor al een studiebureau onder de arm.

We investeren ook niet alleen in de binnenstad. Momenteel treft men de voorbereidingen om een nieuw ontmoetingscentrum te bouwen in Lissewege op de Scharphoutsite. In Koolkerke komt een nieuwe sportzaal en ook de verouderde site van De Lijn in Assebroek krijgt een stevige opwaardering.

Het dienstverleningscentrum Huis van de Bruggeling zal tot slot verhuizen naar  Huize Minnewater. Eens intrede genomen in het Minnewater als Huis van en voor de Bruggeling, zal ook de tuin toegankelijk zijn. Achter het Minnewater ligt een tuin, namelijk de Tuin van de Bruggeling, die tevens toegankelijk zal worden voor de inwoners van Brugge. Hiervoor zal de stad bijna 23 miljoen investeren.

Brugge investeert deze legislatuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.