Brugge

Brugge keurt bijenplan goed

Bijen zijn een insectengroep die een belangrijke bijdrage leveren aan ecosysteemdiensten zoals bestuiving. Door verschillende factoren staan veel van onze bijensoorten echter sterk onder druk. Om hier iets aan te doen werd in het Brugse beleidsprogramma 2019-2024 de opmaak van een bijenactieplan opgenomen.

In zitting van 9 december 2019 keurde het College de opmaak van een bijenplan door Natuurpunt Studie vzw goed. Op 4 januari 2021 leverde Natuurpunt studie het eindrapport op.  “Dit bijenplan doet zijn naam eer aan door te focussen op wilde bijen, maar andere wilde bestuivers en Honingbijen zullen mee profiteren van de adviezen”, verduidelijkt de Brugse schepen Mercedes Van Volcem.

111 bijensoorten

Op 16 locaties in Brugge werden maar liefst 111 wilde bijensoorten aangetroffen waarvan 14 zeldzame of zeer zeldzame soorten. Op basis van statistische analyse verwachten we minstens 150 soorten over het hele grondgebied van Brugge. Sommige soorten komen op West-Vlaamse schaal opvallend veel voor in Brugge wat betekent dat Brugge een grote verantwoordelijkheid voor deze soorten draagt. 

Op basis van een goede inventarisatie wordt concreet advies gegeven naar behoud en versteviging van de biodiversiteit aan wilde bijen in Brugge. Het gaat vooral om laagdrempelige maatregelen.

Bloeiende stad

Om een bloeiende stad te zijn, plant Brugge meer bloemen aan op diverse plaatsen zoals brugjes, kaaien, stadsgebouwen, in bloembakken en perken. Naast een massa bloembollen, kwamen er ook meer klimplanten en bloeiende bomen. Burgers die hun voortuinen vergroenen, krijgen ondersteuning. De stad Brugge zorgt voor wilde bijen en biodiversiteit door specifiek beheer van de bossen, parken en natuurgebieden.

Beheerplannen

Schepen Mercedes Van Volcem: “Voor de stadsomwalling en de begraafplaatsen zijn de beheerplannen in opmaak. Bijenhotels en bijenhallen zijn o.a. te vinden aan het buurthuis Zwankendamme, Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens, het natuurcentrum Beisbroek. Aan de ecologische waarde koppelt de stad ook een educatief aspect. Vanuit kinderboerderij De Zeven Torentjes en het natuurcentrum Beisbroek wordt een natuur-educatieve werking over het hele grondgebied ontplooid. Ook het Brugse Concertgebouw doet een duit in het zakje met de wilde bij als symbool voor het educatieve programma.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.