Brugge meest welvarende centrumstad van Vlaanderen
De laatste vijftien jaar steeg het gemiddeld belastbaar inkomen van de Bruggeling het snelst. Daarmee is Brugge in Vlaanderen de meest welvarende centrumstad. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. In onze provincie moet Brugge wel Knokke-Heist en Koksijde laten voorgaan. “Maar dan nog is dit een heel opmerkelijk resultaat. De kwaliteit van leven is hier gewoon hoog”, reageert schepen Mercedes Van Volcem. Nadeel is dan weer dat de woningprijzen in Brugge ook bij de hoogste zijn.
Het meest recente cijfermateriaal dateert uit de belastingcijfers van 2008. Daaruit blijkt dat Brugge, veel meer dan steden als Antwerpen of Gent, stijgt op de welvaartbarometer. In 1994 was het gemiddeld belastbaar inkomen volgens de mediaan in Brugge nog 17.276 euro, in 2008 is dat 20.278 euro. Een stijging met meer dan drieduizend euro. Geen enkele andere centrumstad van die omvang doet beter. “Die cijfers van de zogenaamde mediaan duiden het gemiddelde inkomen van de Bruggeling aan. Nauwkeuriger kan niet. Het toont aan dat Brugge vooral in de smaak valt van de kapitaalkrachtige veertigplussers”, zegt schepen van Wonen Mercedes Van Volcem (Open Vld). Uit andere cijfers bleek dat weer dan de jongeren in de categorie 27- tot 40-jarigen de stad wel verlaten. “Daar werken we aan een oplossing, maar je merkt dat ze, eenmaal de veertig voorbij, wel terugkeren.” In onze provincie doen Knokke-Heist en Koksijde beter. “Maar daar innen ze geen personenbelasting.
Zo is het moeilijk vergelijken”, vindt VanVolcem. Brugge trekt volgens de schepen mensen met een hoger inkomen aan, net omdat de woonkwaliteit er heel hoog is. “Elf procent van alle inkomens komen uit de klasse vanmeer dan 50.000 euro per jaar. Dat aantal stijgt nog elk jaar. Daar tegenover merken we dat er steeds minder mensen inBrugge wonen die jaarlijks minder dan 10.000 euro verdienen. Het heeft enerzijds te maken met ons woonbeleid, anderzijds ook met onze welvaart. Hier heb je weinig werkloosheid en er zijn veel jobs. Ook de nabijheid van de kust speelt een rol.” Uit cijfers van 2010 blijkt dat de woningprijzen in Brugge dezelfde evolutie kennen. In geen enkele centrumstad in Vlaanderen kost een gewone woning meer dan in Brugge. “Alles hangt aan elkaar. Net omdat we inzetten op kwaliteitsvol wonen gaan ook de prijzen de hoogte in. Ook in 2010 ging de gemiddelde prijs voor een woning omhoog. Daar hebben we als stadsbestuur weinig impact op. We moeten enkel zorgen dat er voldoende aanbod is.” Dat wil de stad creëren met onder meer de woongebieden Sint-Trudo, Mispelaar en Assebroek. De uitdaging is om actieve bevolking in Brugge te houden om zo de welvaart te verzekeren. “De actieve bevolking houdt de begroting in evenwicht en zorgt ook voor het welzijn en dienstverlening aan onze senioren. De komende jaren moeten we inzetten op jongeren en jonge gezinnen. Dat zal de dynamiek van Brugge garanderen.”
Bron: Het Laatste Nieuws en eigen