Brugge

De loonkloof die België voorbije 20 jaar opbouwde gedaald tot 1,5%

De loonkloof die België de voorbije 20 jaar opbouwde tegenover Duitsland, Nederland en Frankrijk, is gedaald tot 1,5%. Volgend jaar zal die loonkosthandicap voor het eerst helemaal weggewerkt zijn, zeggen experts.

De Belgische loonkost steeg het voorbije jaar veel minder snel (+0,3%) dan in onze drie buurlanden (+1,7). Dat blijkt uit een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat werkgeversorganisatie VBO kon inkijken. Dat onze loonkost minder snel opliep, is vooral het gevolg van overheidsmaatregelen, zoals de indexsprong en loonblokkering.Positief gevolg is dat ook de loonkloof met onze buurlanden verkleint. “Dieloonkosthandicap daalt van 2,9% in 2014 naar 1,5% in 2015”, aldus het

VBO. Concreet betekent dat cijfer dat de lonen in ons land sinds referentiejaar 1996 1,5% sneller zijn gestegen dan in onze buurlanden. Een opmerkelijke verbetering tegenover de periode 2011-2012, toen dat verschil nog 4% bedroeg. Het rapport maakt ook voorspellingen over de evolutie van de lonen in het nieuwe jaar. De experts verwachten dat de loonkloof in 2016 voor het eerst in twintig jaar helemaal weggewerkt kan worden. Het gematigde interprofessioneel akkoord, de verdere effecten van de indexsprong en de tax shift moeten daarbij een handje helpen.

Wet van 1996

Werkgeversorganisaties VBO en Unizo zijnnaar eigen zeggen tevreden dat deingrepen van de overheid hun vruchtenafwerpen, maar temperen tegelijk het enthousiasme. Het rapport meet de evolutie van de lonen immers tegenover referentiejaar 1996. In dat jaar legde de zogenaamde ‘Wet van 1996’ vast dat de ontwikkeling van de lonen in ons land voortaan gelijk moest lopen aan de evolutie van de lonen in onze buurlanden.Maar op het moment dat 1996 als ijkpuntwerd gekozen, lag de Belgische loonkost al een stuk hoger dan in Duitsland,Nederland en Frankrijk.

“De loonkosthandicap die sinds 1996 bijkomend opgebouwd werd, zal dit jaar dan wel aanzienlijk dalen, de loonkosten in België zullen eind dit jaar nog steeds 14,2% hoger liggen dan in onze buurlanden”, aldus het VBO. En ook dat verschil moet nog worden weggewerkt, klinkt het. (Het Laatste Nieuws)