De nieuwe Kerkebeek: klimaat, mobiliteit en natuur hand in hand
Dynamiek en beleving: dat is het doel van bevoegd schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem met het stadsvernieuwingsproject 2020: de ‘Kerkebeek’ en het ‘Kerkebeekpad’. Met het project worden de troeven van de openbare ruimte in Brugge weer volop uitgespeeld. Het Kerkebeek(pad) werd als Brugs voorstel ingediend voor het Vlaams stadsvernieuwingsproject 2020 van minister Bart Somers. Het Brugs project dat tussen 2021 en 2027 loopt, zal zo’n 7,5 miljoen euro kosten.
De ingekokerde Kerkebeek is het fundament van de Sint-Michielswijk. De beek werd in het verleden ingekokerd en overbouwd, een motor voor de stadsontwikkeling. Vandaag kijkt schepen Van Volcem met een andere bril naar de Kerkebeek: het water wordt terug een prominente aanwezige in de stad. “Het openleggen van de beek is de hefboom om zowel het pad als de beek uit te bouwen als centrale drager van de Sint-Michielswijk. Zowel qua mobiliteit als qua groene pijler binnen de stedelijke context”, aldus de Brugse schepen.
Daarnaast zetten de plannen Brugge op scherp tegen de effecten van de klimaatverandering: “De toekomstige gevolgen van de klimaatverandering worden ingeperkt door het openbaar domein slim in te richten. Door voldoende groen en extra ruimte te geven aan water, vangen we de gevolgen veel beter op”, aldus schepen Openbaar Domein Van Volcem.
Over generatiegrenzen
Het stadsvernieuwingsproject Kerkebeekpark zet in op de eigenheid en de diversiteit van de omgeving die doorkruist wordt. Daarnaast wordt de groeninfrastructuur het ideale decor voor de belangrijke fiets- en voetgangersverbinding doorheen de kern van Sint-Michiels: van de Heidelbergstraat tot aan het station.
“Bij de ontwikkeling van de publieke ruimte wordt er onder andere extra aandacht gegeven aan een positieve beleving en bewegingsvrijheid voor de jongere generaties: speelzones, speeltoestellen, autoluwe straten, outdoor fitnesstoestellen… Daarnaast zijn er zitbanken, picknicktafels voor gezinnen en ook hogere banken met leuningen en rollator- en rolstoelvriendelijke paden voor de senioren. Zo spreekt het project zijn volledige buurt – jong en oud – om te wandelen, te bewegen en te vertoeven in de natuur”, vult Van Volcem aan.
Transformatie
Mercedes Van Volcem: “De transformatie langs de Kerkebeek zal de wijk aanwakkeren tot actie. Projectmatig zal de komende jaren slim ingezet worden op duurzame innovatie in de Sint-Michielswijk op vlak van natuur, mobiliteit, klimaat en veiligheid. Het ultieme doel is om privé- en publieke partners samen te brengen rond één gezamenlijk stadsproject. Het stadsvernieuwingsproject wil kruisbestuivingen stimuleren en initiëren. De samenwerkingen die voortvloeien uit het project zijn de vruchten die we kunnen plukken en een aanwinst voor het Brugse stadsleven.”
Stappenplan
Vijf deelgebieden worden onder handen genomen. In het Campuspark wordt er ingezet op de gedeelde centrale ruimte. De beek zal hier een natuurlijke scheiding worden. Ter hoogte van Ter Zwanekerke zal er een ecologische corridor geïnstalleerd worden tussen de privé kavels en de begraafplaats. De begraafplaats wordt open met rustpunten aan het water. Die corridor zal aansluiten op de open bedding van het Campuspark. Het Wijkpark maakt deel uit van een concreet uitvoeringsproject ‘Wijkpark Ten Boomgaarde’. Dat project speelt een belangrijke rol in het sensibiliseren en participeren van de buurt. Aan de basisschool zijn dat buitenklassen met speelelementen aan het water. Aan het woonzorgcentrum zal er een terrasruimte en boomgaard voorzien worden. Een waterpartij aan de serviceflats zal de verbinding worden naar de biologisch waardevolle poel. Het Boudewijnpark speelt een belangrijke rol ter hoogte van de publieke parkeerstrip. De verkeersveiligheid zal hier gevrijwaard worden door een weldoordachte oplossing voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietsverkeer te bieden. Toch zal het aantal beschikbare parkeerplaatsen niet ingebed worden. In het Park de Rode Poort zal de natuurbeleving en -waarde versterkt worden door de natuurlijke meander van de beek en vijver. Het contact met het water wordt verhoogd voor de recreant.
Participatie
Het stadsvernieuwingsproject wil de zone niet alleen letterlijk verbinden, maar ook de sociale cohesie bevorderen. “Het is een zone waar student en werknemer, jongeren en senioren, bezoeker en bewoner naast elkaar zullen leven, werken en ondernemen”, vertelt Van Volcem. De gerenommeerde koksschool Ter Groene Poorte zal generatietuinen opzetten met educatieve programma’s rond voedsel in de stad. Samenwerkingen tussen scholieren en omwonenden zullen inzetten op het gemeenschapsgevoel. Tal van jeugdbewegingen in de buurt onder andere Chiro aan Thope, KSA Ten Briel en Scouts Tillegem zullen kunnen gebruik maken van het pad en de omliggende structuren.
De Kerkebeekplannen kaderen in het stadsvernieuwingsproject 2020 van minister Somers. Met het project wil de minister de (sociale) aantrekkelijkheid, duurzaamheid en leefbaarheid van de steden verhogen. Het nieuwe ontwerp van de Kerkebeekomgeving moet het weer comfortabel maken voor de bewoners en passanten, niet alleen als doorgaande verbinding maar ook als verblijfsruimte. “De Kerkebeekplannen zullen een toegevoegde waarde betekenen voor onze solidaire, productieve, veerkrachtige en romantische stad om te ontspannen en te ontmoeten. We herbronnen Sint-Michiels en verleiden jong en oud tot deze vernieuwde kwalitatieve omgeving omkadert met water en groen”, sluit Van Volcem af.
Afbeeldingen over de huidige situatie van de Kerkebeek en hoe de Kerkebeek en zijn omgeving er zullen gaan uitzien zijn te vinden via volgende link: https://wetransfer.com/downloads/dfc2b1c34769a391611ba78a6f68fc4d20200714091948/c0ba30e326671b4921cf4cdeda2d708820200714092013/2eaa4d