“Ik pleit voor een stad in balans, waar het leefbaar is en blijft voor de inwoners.”
Als Schepen van Publiek Domein en ook als bewoner van de binnenstad stel ik grote drukte vast. De voetgangersstroom is ook gewijzigd. De Katelijnestraat, Dijver, Rozenhoedkaai, Huidevettersplein, Burg en de Markt zijn echt druk. De stad is mooi en wie in Brugge woont is daar gewoon aan. De stad ontwaakt rond 11 u, voordien is het kalmer.
Reeds jaren pleit ik voor een stad in balans waar het leefbaar is en blijft voor de inwoner. Ik schreef er een boekje over in 2018 en bezocht zowel Amsterdam als Riga en Vilnius om te zien welke maatregelen men nam. De stad moet ook meer data gedreven gestuurd worden en in real time.
Als schepen van publiek domein moet die drukte ook beheersd worden om alles net te kunnen houden (vuilbakken, vegen straten).
In 2018 leefde de drukte enorm. Toen waren er ook veel toeristen. In 2020 brak Corona uit. Het was toen Bruges la Morte. Iedereen verlangde toen enorm dat toeristen terug zouden komen.
Inwoner en handelaar centraal
Een van de zaken die ik wil is een grote toeristenparking aan het station waar toeristen zodat ze niet bovengronds parkeren en tourtjes blijven draaien.
Ik onderzoek ook om de busparking op het kanaaleiland duurder te maken. Zo dragen die toeristen ook meer bij aan de stadskas.
De cruises moeten beperkt blijven tot 2 boten per dag (10000 bezoekers).
Evenementen moeten ook beter gespreid worden en niet allemaal in de binnenstad doorgaan zodat de stad onbereikbaar is voor bewoners en handelaars.
Ik hoor meer klagen over de vele evenementen die de stad afsluiten dan over de toeristen.
Ook daar moeten keuzes gemaakt worden.
Kies voor kwaliteit en sluit niet de hele stad af. Iedereen is fan van de ronde van vlaanderen maar bij evenementen moet ook de inwoner en handelaar centraal staan.