Brugge

Geld voor Brugs stadionproject herverdeeld onder vier andere clubs

Het zat er al even aan te komen, maar Club Brugge kan fluiten naar de 2,5 miljoen euro die de Vlaamse overheid had voorzien voor zijn nieuwe voetbalstadion. Omdat het Brugse dossier “fundamenteel gewijzigd werd” en zo niet meer aan de voorwaarden voldoet, wordt het geld herverdeeld over vier andere stadionprojecten, met name onder KV Oostende, Sporting Lokeren, Royal Antwerp FC en Lommel United. Dat heeft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters dinsdag bekendgemaakt.

Wat was het probleem? De Vlaamse regering had in 2014 een pot van 8 miljoen euro klaar voor investeringen in stadions (zowel renovatie als nieuwbouw). Het Brugse stadsbestuur had een dossier ingediend voor een nieuwe multifunctionele sportsite aan de Blankebergse Steenweg met een stadion voor Club Brugge (40.000 zitjes) en voor Cercle Brugge (12.500 zitjes). Maar intussen is gebleken dat Cercle Brugge liever op de Jan Breydelsite blijft.

Maar die aanpassing aan de oorspronkelijke afspraken vormde een probleem. Minister van Sport Philippe Muyters liet de zaak onderzoeken en oordeelt nu dat het Brugge-project niet meer aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoet. “Nu definitief duidelijk is dat het gezamenlijke project van Club Brugge en Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg afgeblazen wordt, komt 2,5 mio euro vrij om te herverdelen naar de volgende projecten in de ranking”, luidt het.

Daardoor krijgt KV Oostende 119.500 euro extra bovenop de eerder toegekende 630.500 euro. Daarnaast gaat er 750.000 euro naar de renovatie van het stadion van Sporting Lokeren (Daknam), 250.000 euro naar de renovatie van het stadion van Royal Antwerp FC en 1,19 miljoen euro naar de bouw van een nieuw stadion door Lommel United.

Vlaams minister van Sport Muyters: “Doordat we met een subsidiepercentage van slechts 10 procent werken, maken we bijna 80 miljoen euro aan voetbalgerelateerde investeringen in Vlaanderen los. Daar komt nog een veelvoud bij voor de niet-voetbalgerelateerde infrastructuur zoals onthaalruimtes en kantoren. Onze voetbalinfrastructuur heeft dringend een injectie nodig. Het blijft natuurlijk een jammere zaak voor het gezamenlijke project in Brugge, maar ik ben blij dat we dat geld kunnen recupereren voor de volgende projecten in de rangschikking.”

Club Brugge is niet verrast dat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) de stadionsubsidie die bestemd was voor Club Brugge en Cercle Brugge heeft herverdeeld. Dat meldt voorzitter Bart Verhaeghe dinsdag.

“Club Brugge heeft kennis genomen van de beslissing van minister Muyters om de steun van de Vlaamse regering aan nieuwe voetbalstadions te herverdelen”, opent Club Brugge. “Oorspronkelijk werden er door Club Brugge en Cercle Brugge samen plannen ingediend om een voetbalsite te ontwikkelen aan de Blankenbergse Steenweg waarbij een stadion voor Club Brugge zou ontwikkeld worden en een multifunctioneel stadion voor Cercle Brugge. Dit subsidiedossier werd aanvaard door de Vlaamse Regering”, duidt de eersteklasser.

Cercle Brugge besliste later om niet mee te gaan in de plannen en in Jan Breydel in Sint-Andries te blijven voetballen. Door die wijziging besliste de minister om de 2,5 miljoen euro die voorbestemd was voor het gezamenlijke project te herverdelen.

Bij Club Brugge zijn ze niet verrast. “Wij hebben altijd gezegd dat we ons stadion op eigen kracht zouden bouwen”, reageert voorzitter Bart Verhaeghe. “De plannen voor ons eigen stadion worden als maar concreter en de toekomst ziet er goed uit. De locatie op de Blankenbergse Steenweg ligt vast, de ruimtelijke uitvoeringsplannen zijn in opmaak en we hebben een sterk dossier voor wat betreft de milieueffectenrapportage. De gesprekken met de Stad Brugge lopen erg constructief, de neuzen staan in dezelfde richting en zo hopen we dat we aan de start van het seizoen 2019-2020 onze supporters van hun nieuwe voetbaltempel kunnen laten genieten met topvoetbal”, vervolgt Bart Verhaeghe.