Verkeersveilige, groene stationsomgeving in Brugge
Brugge – Samen met de Vlaamse overheid (Agentschap Wegen en Verkeer), investeert Brugge in het groener en verkeersveiliger maken van de stationsomgeving. Het stationsplein toveren we om tot stationpark, en drie onderdoorgangen onder de R30 zullen de omgeving veiliger maken voor fietsers en voetgangers.
De stationsomgeving in Brugge is een cruciale plaats: iedere uur komen hier zo’n 2.000 voetgangers en dagelijks fietsen er zo’n 15.000 fietsers. “Een station is een belangrijke plaats in de stad, mensen krijgen hier hun eerste en laatste indruk van Brugge.”
Verkeersveilige omgeving
De omgeving van het station is vandaag erg druk en niet voor alle weggebruikers even veilig. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer willen we de verkeersveiligheid van alle weggebruikers verbeteren. Dit project is aangevat in 2012, waarna verschillende voorstellen afgetoetst zijn op financiële, praktische en juridische haalbaarheid.
De eigenlijke realisatie van het project zal tussen 2024 en 2027 plaatvinden. Er zal steeds doorgaand verkeer mogelijk zijn op de R30. Aannemer Boskalis en architectenbureaus Bosch Slabbers en ZJA uit Nederland voeren de werken uit/volgen deze op.
Om de stationsomgeving verkeersveiliger te maken, zullen we verschillende ingrepen maken: drie onderdoorgangen worden gerealiseerd. Een onderdoorgang tussen het stationsplein en de Vesten, een onderdoorgang aan de UNESCO-rotonde en een onderdoorgang aan de Vaartdijkstraat. Alle fiets- en voetpaden langs de R30 zullen ook een heraanleg krijgen. De Kiss&Ride zone aan het station zullen we verplaatsen naar het parkeergebouw parking Station. Ook overschakelen naar andere vervoermodi zal mogelijk zijn, door het realiseren van een Hoppin-punt.
Stationpark
We vormen het stationsplein om tot een stationspark, een mooie ruimte met veel groen en een nieuwe fontein in de vorm van het “ei” van Brugge. Zowel de pendelaar die in Brugge woont, alsook iedere bezoeker van onze stad zal kunnen genieten van het vernieuwde en groene plein.
Kostprijs
De Vlaamse overheid investeert 25,5 miljoen euro in dit project, Stad Brugge investeert 7,5 miljoen euro.