Brugge

Horecazaken met omzet uit voeding onder 25.000 euro vrijgesteld van witte kassa

Horecazaken met een omzet van minder dan 25.000 euro uit voeding worden ervan vrijgesteld een witte kassa te installeren. Uitbaters die al investeerden in een witte kassa en nu toch worden vrijgesteld, zullen compensaties krijgen. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dinsdag bevestigd. De N-VA-minister hoopt dat daarmee de “onzekerheid” kan verdwijnen en dat het de “doorstart” van de witte kassa’s kan betekenen.

De witte kassa, of met zijn officiële naam het geregistreerde kassasysteem (GKS), werd ingevoerd als middel in de strijd tegen de btw-fraude in de horecasector. Maar in oktober vernietigde de Raad van State de zogenaamde 10-procentregel. Die bepaalde dat zaken die ‘regelmatig’ maaltijden serveren en daar 10 procent van hun omz et uit halen de witte kassa moesten aanschaffen.

Om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State wordt er nu gekozen voor een wettelijke verandering waarbij alle horecazaken met een omzet van minder dan 25.000 euro uit voeding zullen vrijgesteld worden van de witte kassa.

De regering hanteert volgend tijdsschema: voor horecazaken waar de witte kassa sowieso vereist was, gaat de regeling zoals gepland in op 1 januari 2016. Andere zaken die in de nieuwe regeling wel zo’n systeem nodig hebben, moeten zich voor 1 april 2016 aanmelden, en zullen dan vanaf 2017 de regels ook moeten toepassen. Horecazaken die al investeringen deden in een witte kassa omdat ze onder de 10-procentregel vielen, maar nu toch vrijgesteld blijven in de nieuwe regeling, zullen kunnen rekenen op compensaties, zo verduidelijkte minister Van Overtveldt.

Staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) spreekt van een “duidelijke en eenvoudige grens”, die volkscafés en verenigingen ontziet. “Ondertussen hebben 22.000 horecazaken zich geregistreerd, 11.500 witte kassa’s zijn reeds actief, duizenden kassa’s staan klaar onder de toonbank voor activering vanaf 1 januari. Uitstel was nooit een optie. We laten de horecazaken die correct willen werken niet in de steek. We gaan voluit voor een witte horeca en voor eerlijke concurrentie.”