Hotel in Weylerkazerne
Of er in de gewezen Weylerkazerne ooit een hotel komt, valt nog af te wachten. “Uit onderzoek bij mijn diensten blijkt dat wij nog nooit stedenbouwkundige vergunning (SV) hebben afgeleverd voor dit enorme pand, wel stedenbouwkundige attesten (SA), en dat is niet hetzelfde”, zegt schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld).
Dit is een extra element, want in de wandelgangen van het justitiepaleis zijn er advocaten die volhouden dat het een juridisch kluwen wordt om daar ooit rechtsgeldig een hotel van te maken.
Hotelbestemming
De laatste eigenaar van dit pand was de ARGO, de Autonome Raad voor Het Gemeenschapsonderwijs. De gebouwendienst van het gemeenschapsonderwijs had er haar kantoren.
ARGO
“De ARGO wilde verkopen aan de privé en vraagt een SA aan, in functie van openbare verkoop. In april 1994 werd deze SA toegekend, met functies sociaal en cultureel, hotel, school en wonen.
In 1996 werd de hotelstop ingevoerd en in 1999 wordt de hotelfunctie geschrapt op de SA” legt de schepen uit.
“De advocaten van de nieuwe eigenaars duiken nu op en vragen toelating voor hotelbestemming. In december werd beslist het hotelverbod te behouden. In maart 2001 wordt dit bevestigd na aanvraag door een notaris.
Uiteindelijk zegt Chris Pauwels, juridisch adviseur van de stad, dat een hotelfunctie wel moet kunnen wegens “moeilijk herbestembaar pand”. Dat wordt bevestigd door het schepencollege waardoor een hotel toch een mogelijkheid wordt”, besluit schepen Van Volcem.
Maar daar wringt het schoentje. Als de Argo het pand met een mogelijke hotelbestemming had kunnen verkopen, was de waarde veel groter geweest.
De ARGO wou dan ook haar rechten doen gelden en een meerprijs afdwingen van de kopers voor de potentiële meerwaarde. De stad kon ons niet bevestigen of er ook door de ARGO een claim is ingediend tegen de stad.
Hoe dan ook, een Stedenbouwkundig attest is geen vergunning, en is maar beperkt geldig. Het wordt dus nog boeiend in de toekomst op deze site.
Bron: Het Nieuwsblad