Brugge

Huurprijsindexering voor meer dan 100.000 huurders bevroren

BRUSSEL – Het nieuw begrotingsakkoord van de Vlaamse Regering trekt vier miljard uit plus een miljard extra aan leningen en waarborgen voor bedrijven. Naast maatregelen voor kinderbijslag en sociale toeslagen en de jobbonus, treden aanstonds ook maatregelen voor huurders in voege. Om hen te behoeden van zowel stijgende energieprijzen én de inflatie, zal de Vlaamse Regering hen ondersteunen door onder meer een verbod op huurprijsindexering voor energieverslindende woningen.  

Het nieuw begrotingsakkoord treft maatregelen voor kinderbijslag en sociale toeslagen en de jobbonus, maar ook voor de huurprijsindexering.  

Huurders die in een energieverslindende huurwoning wonen (EPC-waarde E of F) zullen de huurprijs voor zeker 12 maanden niet geïndexeerd zien. Huurprijzen van woningen met een EPC-waarde D mogen voor de helft geïndexeerd worden, alle andere woningen mogen dat volledig.

Op die manier ondersteunt de Vlaamse Regering de groep huurders die dreigt geconfronteerd te worden met zowel een hoge (energie)prijsstijgingen als een huurprijsindexering.  

Concreet gaat het om zo’n 107.000 huurders die in een huis of appartement met EPC-waarde E of F wonen. Zij zullen hun huidige huurprijs met een jaar lang behouden. Vlaanderen telt in totaal zo’n 560.000 huurders. Ook voor huurwoningen die geen EPC-label hebben, ongeveer 20 procent van alle huurwoningen, geldt een verbod op indexatie.

Zowat 92.000 huurders wonen in een appartement of huis met EPC-waarde D. Zij kunnen een gehalveerde huurprijsindexatie verwachten.  

Deze maatregel toont duidelijk in welke richting de Vlaamse Regering in de woningmarkt wil bewegen. De omslag naar energiezuinige woningen en meer duurzame vormen van energie lijkt hiermee in de verf gezet. Er bestaan ook premies voor verhuurders die hen aansporen om duurzame investeringen te doen. Daarenboven kunnen ze hiermee hun indexering behouden.

Het voordeel dat de huurder doet, kan aanzienlijk zijn. De gemiddelde huurprijs voor een appartement ­bedraagt 760 euro. Als die niet wordt ­geïndexeerd, levert dat een voordeel van 912 euro op voor één jaar huur. Rijhuizen hebben een gemiddelde huurprijs van 875 euro. Als die maar half wordt geïndexeerd, komt dat neer op een ­besparing voor de huurder van 525 euro voor één jaar huur. Een vrijstaand huis kost gemiddeld 1.085 euro huur. Daar levert­ een indexeringsstop de huurder 1.302 euro op.

Daarnaast besliste de Vlaamse Regering om het budget voor de Vlaamse Woonlening met 250 miljoen euro op te trekken. Deze lening is gericht op alleenstaanden en gezinnen met een beperkt inkomen voor de aankoop of (energetische) renovatie van een woning. Er kan honderd procent geleend worden aan gunstiger voorwaarden dan bij de bank.

Ook sociale huisvestingsmaatschappijen zullen aan gunstiger voorwaarden kunnen lenen voor het plaatsen van zonnepanelen op bestaande woningen. Voordien kon dit enkel bij nieuwbouw of totaalrenovaties. Tot slot krijgen huurders met een huurachterstal meer ademruimte. Het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen, dat OCMW’s ondersteunt, krijgt hiervoor extra geld. Huurders die een lening aangingen bij de Vlaamse Overheid om de huurwaarborg te betalen, kunnen hiermee uitstel krijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.