Is Brugge interessant voor studenten?
In de Magdalenazaal hebben de Brugse hogeschoolstudenten gisteren hun academiejaar feestelijk ingezet. Met optredens van onder andere A Brand leefden de studenten zich uit, na hun eerste weken in ‘Brugge Studentenstad’. Maar is Brugge wel een studentenstad? Zijn er niet gewoon te weinig studenten, te weinig richtingen, te weinig activiteiten en te weinig studentenkoten? De krant Het Laatste Nieuws trok met vier vooroordelen de hort op, op zoek naar het potentieel van Brugge als schachtenstad.
VOOROORDEEL 1
In Brugge zijn er niet veel studenten?
Zonder twijfel is dit het vooroordeel met de meeste waarheid. In Gent studeren 65.000 jongeren aan hogescholen en universiteit, in Leuven tellen ze meer dan 40.000 studenten. In Kortrijk flirten ze met de grens van 10.000 studenten. In Brugge gaat het om slechts een tiende van het aantal in Gent. De laatste cijfers spreken van ruim 6.000. Dat aantal is bovendien een record voor Brugge. Nooit eerder studeerden zoveel jongeren aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende of Howest.
In vergelijking met de cijfers van tien jaar geleden is het studentenaantal in Brugge met enkele tientallen procent gestegen. De Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) ziet al voor het achtste jaar op rij een toename, in de afgelopen vijf jaar zelfs met ruim twintig procent. Dit academiejaar telt de KHBO acht procent meer eerstejaars. Howest klokte dit academiejaar af op een toename van zes procent studenten. Volgens verscheidene studies gaat de studentenpopulatie in Brugge de volgende jaren toenemen tot zo’n 8.000 jongeren.
VOOROORDEEL 2
In Brugge zijn er weinig richtingen?
In Brugge kan je in het hoger onderwijs 39 afstudeerrichtingen kiezen, waarvan er een tiental uniek zijn in Vlaanderen. “Inspelen op unieke richtingen is voor ons bijzonder belangrijk, omdat we op die manier de concurrentie met andere studentensteden kunnen aangaan. De voorbije jaren kwamen er heel wat afstudeerrichtingen bij in Brugge. Zo haalt de richting Sport- en Cultuurmanagement meteen 150 studenten”, zegt Frank Devos van KHBO. Brugge mag zich de komende jaren aan nog meer studenten verwachten vanuit KHBO. “Want, binnen drie jaar brengen we de opleidingen rond industriële wetenschappen vanuit Oostende naar Brugge. Dat gaat toch gauw om 650 studenten.”
VOOROORDEEL 3
In Brugge kan je moeilijk op kot gaan?
In 2007 werd een masterplan opgemaakt om de studentenvoorzieningen in Brugge naar een hoger niveau te tillen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld) stond mee aan de wieg van dat project. “Vier jaar geleden telden we 1.444 studentenkoten. De voorbije jaren zijn er 445 extra kamers vergund. Dat betekent niet dat al die koten al klaar zijn. Er is een project in de Rode Haanstraat voor 97 studenten, het oude Fortisgebouw maakt plaats voor 46 kamers en ook in het Rode Nonnenklooster voorzien we kamers. Er werden ook 108 kamers vergund aan het station, maar op dat project blijft het wachten”, zegt Van Volcem. Volgens het masterplan gaat één op vier studenten op kot in Brugge. Dat is nog ver weg van de één op twee in Gent. “We verwachten dat het aantal hier omhoog zal gaan tot één op de drie. Net omdat er meer kamers en studenten zullen zijn, zal de aantrekkelijkheid van Brugge als studentenstad toenemen”, verwacht de schepen.
VOOROORDEEL 4
In Brugge is er weinig te beleven?
Studenten kunnen in het rustige Brugge hun ei niet kwijt, klinkt het . Maar is dat wel zo? Nooit eerder werd er meer georganiseerd. Via de studentenlink op de stadswebsite worden activiteiten ruim vooraf aangekondigd. Ook de jongerenpas, het Kinepoliscomplex, de studentencheques en de bruisende cafés moeten hier soelaas brengen. “Maar het kan beter”, vindt Dorien Prinzie van café Ravage op ‘t Zand. “Wij zitten alleen op vrijdag na schooltijd vol, maar dan met leerlingen van het secundair onderwijs. De hogeschoolstudenten komen te weinig uit hun kot. Er is te weinig te beleven.”
Bron: Eigen en Het Laatste Nieuws, oktober 2011