Klimaatverandering: Wat kan u doen? En wat doet Brugge voor u?
BRUSSEL/BRUGGE – Het is vijf voor twaalf voor ons klimaat. Het is niet omdat wij in België maatregelen nemen om minder broeikasgassen uit te stoten, dat we hier geen overstromingen meer zullen krijgen. Maar op een zeer doortastende manier dwingen de gebeurtenissen van deze zomer ons wel om na te denken over hoe we wonen en zullen we water en groen opnieuw een prominente plaats in de samenleving moeten geven. In Brugge werk ik als schepen van Openbaar Domein verder aan het versterken van onze blauwe en groene aderen en zijn er heel wat initiatieven om onze CO2-uitstoot te verminderen. Als Bruggeling kan je zelf je steentje bijdragen. In je tuin kan je snel een verschil maken én die tuinen bedragen maar liefst 20 procent van de totale oppervlakte in Vlaanderen.
Wat kan je als Bruggeling doen?
-plant een boom in november : www.brugge.be/ikwileenboom
-wip een tegel eruit en zet een gevelplant : www.brugge.be/gevelplant
-onthard je voortuin zodat infiltratie mogelijk is: voorstellen kunnen via meldpunt@brugge.be of openbaardomein.centrum@brugge.be.
-plaats een regenton aan je goot
-plaats een regenwaterput en als het kan zelfs 2
-plaats een groendak als dat mogelijk is
-isoleer je bedrijf of je woning
Ook in Knokke en op andere plaatsen in West-Vlaanderen zien we de problemen met water de kop opsteken. De reden kunnen we hier vinden voor de grote regenval van meer dan 40 liter per vierkante meter over een korte tijd. Een riolering kan deze dergelijke regenval niet aan en is daar niet op voorzien. In Vlaanderen hebben we gelukkig geen gigantische hellingen van dergelijke orde als in Wallonië die de snelheid van het water tot kolkend water maakt dat alles meesleurt.
Als schepen bevoegd voor openbaar domein zet ik in op vernieuwing van rioleringen maar ook op afkoppeling van bijvoorbeeld hemelwater naar grote regenputten (Sint-Annakerk) of bijvoorbeeld in de Bloemenwijk in Assebroek waar water van het dak van de kerk wordt geïnfiltreerd.
Het is minstens even belangrijk om parkeerplaatsen, wegenissen te ontharden en het water te laten infiltreren zodat het niet alleen naar de riolering gaat. Dat maakt hevige regenbuien meer verteerbaar voor onze rioleringen.
Doe zelf mee
Wat kan je doen als inwoner? Zelf meedoen. Denk aan aan groendaken, regenwaterputten, gevelplanten, bomen in de voortuin en tuin, kleinere terrassen en veel gras (niet maaien), voortuinen ontharden (we voorzien in Brugge de actie ‘breek uit’ vanaf september), we planten deze legislatuur 21000 bomen (nu al 15300), maar ook te brede voetpaden breken we uit in de straat en voorzien we van groen. Er wordt werk gemaakt van het aanleggen van onze grachten en bermen zodat we gewapend zijn tegen hevige regenval en water beter infiltreert. Ook de Kerkebeek in Sint-Michiels komt aan de beurt. De meest laag gelegen gebieden brengen we in kaart. De dorpskern van Zeebrugge moet op dat vlak ook zeker onderzocht worden.
In juni diende ik nog 6 dossiers in voor maar liefst een budget van 25 miljoen euro voor de vernieuwing van riolering. We gaan op zoek naar zones voor natte natuur waar het water langer vastgehouden kan worden. Ook de landbouw zal zijn steentje bijdragen, vanuit Europa zullen zij 5 procent van hun land verplicht groen moeten laten.
Het is ook belangrijk dat we minder biefstuk eten om de CO2 te verminderen. In de Brugse binnenstad is er veel werk te doen. Jaren werden rioleringswerken uitgesteld om dat ze niet populair zijn omwille van de hinder, maar dat betalen we nu. Alle hens aan dek op dat vlak.
Openbare werken hard nodig
De meest verharde zones zijn de binnenstad, Christus-Koning en Assbroek. De laatste 2 jaar pakte de de dienst Openbaar Domein al heel wat straten aan: Katelijnestraat, Arsenaalstraat, Maagdenstraat, Hauwerstraat (gehele omgeving Beursgebouw) , Boterhuis, Vlamingdam, Sint-Jorisstraat, Joost De Damhouderstraat en Sint-Annaplein en kleine Sint-Annastraat.
Na die werken doen we ook Julius Maurits Sabbestraat, Molenmeers, Engelse straat, Ridderstraat, Sint-Jansstraat (2023-2024). Na de bouw van het nieuw Museum doen we de Gentpoortstraat, de Hooistraat en Minderbroederstraat en de Predikherenstraat (2025-2026).
De Brugse Binnenstad moet echt meer onthard worden. Niet alleen voor wateroverlast maar ook droogte wordt een probleem. De regenoverlast die om de 100 jaar plaats vindt zal versneld 4 keer meer voorkomen net als droogte.
De reien worden afgevoerd via het kanaal Brugge-Oostende. De zwakste plek is Genencor, de brandweerkazerne en de Komvest. We hebben goeie samenwerking met Natuurpunt en natuur en bos. We kijken samen dan ook waar er water zou kunnen gebufferd worden.
In Christus Koning doen we ook belangrijke werken : Leopold I laan, Karel de Stoutelaan en Filieps De Goedelaan (2022-2023). Daar willen we ook ontharden. In Assebroek doen we de Bloemenwijk. In Sint-Kruis de Dampoortwijk. In Sint-Andries is er grote noodzaak om de Zandstraat te doen en in Sint Jozef de Pannebekestraat.
Er is nog veel werk voor de boeg, maar we zijn er ondertussen al aan begonnen en gaan met rasse schreden vooruit.