Brugge

Brugge zet in op natuurbegraven

Er is een toenemende vraag om te worden begraven en te kunnen rouwen in een natuurlijke omgeving. Vandaag is natuurbegraven in Brugge of omgeving niet mogelijk. ‘Het Brugse stadsbestuur besliste vandaag om een natuurbegraafplek in te plannen op de site van de Blauwe Toren. We geven Bruggelingen een laatste rustplaats in een natuurlijke omgeving, hun naasten een mogelijkheid om te rouwen in de natuur. Onze stad neemt een echte voortrekkersrol op zich in West-Vlaanderen,’ aldus Mercedes Van Volcem, Schepen voor Openbaar Domein.

De Vlaamse regering besliste in 2016 dat begraven in de natuur mogelijk wordt, onder bepaalde voorwaarden. De beslissing kwam er door de toenemende vraag om een laatste rustplaats te hebben in een natuurlijke omgeving en daar ook te kunnen rouwen. Op een natuurbegraafplek is het enkel toegelaten om as uit te strooien of biologisch afbreekbare urnen te begraven.

In West-Vlaanderen zijn er op heden geen natuurbegraafplekken. Wie in de natuur begraven wil worden kan wel al terecht in Rekem, Beersel en Zoersel. In onder meer Roeselare is er wel een urnenbos, een begraafplaats die natuurlijk werd ingericht.

Om een antwoord te bieden aan de stijgende vraag van natuurbegraven besliste het Brugse stadsbestuur vandaag om een natuurbegraafplek in te plannen op de site van de Blauwe Toren (waar de beeldengroep van kunstenaars Stefaan Depuydt en Livia Canestrano werd gestolen). Eind deze maand kan het dossier goedgekeurd worden door de gemeenteraad waarna we starten met de opmaak van een ontwerp voor de site. De gronden moeten nog aangelegd worden, als er wordt gekozen voor een heidevlakte kan het project binnen 3 jaar afgerond zijn.

‘Ondertussen zal ik werk maken van een stappenplan om de huidige begraafplaatsen om te vormen naar begraafparken, zodat ook daar in een aangename omgeving gerouwd kan worden,’ aldus Mercedes Van Volcem.