Of het nu files of wachtlijsten zijn, voor de Vlaming gaat het historisch traag
Wie woont en werkt in Vlaanderen heeft maar best geduld. Wachtlijsten, vertragingen en files zijn overal. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) bundelde de cijfers en kan maar tot één conclusie komen. ‘Dit is geen Vlaanderen in Actie, maar een Vlaanderen dat wacht en stilstaat.’
Zowat elke Vlaming staat op een of meer wachtlijsten. Zo hopen 92.000 kandidaat-huurders snel op een sociale woning. De voorbije jaren zijn er tienduizenden wachtenden bijgekomen. De vertraging loopt op tot 970 dagen, een absoluut record. Hetzelfde liedje bij de kinderopvang, palliatieve zorgen, gehandicaptenhulp, enzovoorts. In Vlaanderen zijn er welgeteld 18.478 geregistreerde zorgvragen van personen met een handicap. Dat zijn er 1.629 (10 procent) meer dan een jaar geleden. Tel daar 2.365 vragen naar een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) bij en Vlaanderen zit aan 21.000 zorgvragen. Meer dan 4.000 mensen wachten ondertussen al twee jaar.
Historische achterstand
Je kunt dus maar best geduld uitoefenen in Vlaanderen. Een ander voorbeeld: de rusthuizen. De meeste hebben een wachttijd van drie maanden (26 procent) tot een jaar (50 procent). In 20 procent van de gevallen moeten de senioren langer dan een jaar wachten op een bed. Ongeveer 162.500 namen prijken op de wachtlijsten voor een plaats in een Vlaams zorgcentrum. Al staat dezelfde naam wel vaak genoteerd op verschillende plaatsen. Ook op vergunningen is het wachten. Geregeld gaan er jaren over voordat een project definitief groen licht krijgt. Een groot probleem is de trage afhandeling van de klachten. De Raad voor Vergunningsbetwistingen kampt met een historische achterstand. Er zit momenteel geen schot in 1.120 dossiers. Alle dossiers zullen pas in 2016 weggewerkt zijn, berekende de Vlaamse ombudsman. Tussen 2009 en half 2011 kregen bijvoorbeeld 58 dossiers voor windmolens wel een positief advies, maar nog geen vergunning. Een gelijkaardig verhaal bij de scholenbouw. Een school die een dossier indiende in 2001 kan dit jaar beginnen te bouwen. En wie er vandaag een opstelt, kijkt aan tegen een wachttijd van goed twintig jaar. In 2010 stonden 1.550 scholen op de wachtlijst. Momenteel zijn al 1.699 dossiers hangende bij de Vlaamse overheid. Goed voor een investeringsbedrag van 2,6 miljard euro. En dan zijn er nog de files. Ons wegennet slibt helemaal dicht. Zeker rond Brussel en Antwerpen. Volgens een recent Amerikaans onderzoek verliest een bestuurder daar jaarlijks 72 en 71 uur in het verkeer. Alleen in Milaan is het fileleed nog iets groter. Heel Vlaanderen kwam in 2011 aan 450 kilometeruren per dag. Ten opzichte van vijf jaar geleden is dat een stijging met een kwart.
‘Regering schiet tekort’
“Als ik al deze cijfers naast elkaar zet, is mijn besluit duidelijk. Dit is geen Vlaanderen in Actie, maar een Vlaanderen dat wacht en stilstaat”, benadrukt Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De wachtlijsten zijn ellenlang. De vergunningen worden met grote vertraging afgehandeld. Scholen raken niet vernieuwd. Noem maar op. De Vlaamse regering schiet tekort. Ook de N-VA, een partij die nochtans graag uitpakt met de slogan ‘De kracht van verandering’. De Vlaming merkt daar niet veel van.”
Bron: De Morgen, 14 december