Brugge

Open Vld PLUS: betaalbaar wonen realiseer je met totaalplan, niet met huidig ad hoc belei

Betaalbaar wonen is een prioriteit voor Open Vld PLUS. Lijsttrekker Mercedes Van Volcem is als lid van de commissie wonen in het Vlaams Parlement gespecialiseerd in de materie. Ook als schepen (2006 tot 2012) had ze de bevoegdheid ruimtelijke ordening. “Betaalbaar wonen realiseer je met een totaalplan, niet met huidig ad hoc beleid. Ik denk aan een groeiplan van 10 jaar met voldoende nieuwe woningen per jaar, anders daalt het aanbod en stijgen de prijzen. Dit is ook nodig om jonge mensen aan te trekken, een groeiplan voor studenten en een groeiplan voor ouderenvoorzieningen. Dit gebeurde nu niet. Er was een ad hoc beleid. Zodat het aanbod de vraag en de groei kan volgen en de prijzen stabiliseren. Zelfs als er weinig kinderen worden geboren en de bevolking niet aangroeit is er nood aan extra woningen.  De mensen leven langer. Een partner sterft maart de andere partner blijft in de woning.” reageert Van Volcem. “Het sp.a/CD&V-stadsbestuur schafte zelfs de premie voor jonge gezinnen in de binnenstad af. Zogezegd wegens weinig succes maar men maakte er ook geen publiciteit rond.”

Totaalbeeld

De prijzen inzake huur en koop worden bepaald door de markt. We kunnen daar moeilijk op ingrijpen. Sociale woningen zijn een trage en gedeeltelijke oplossing want de grond raakt op en het duurt 6 jaar vooraleer een woning kan gerealiseerd worden. Heel wat woonmaatregelen zijn Federale en Vlaame bevoegdheden. Kopers krijgen een woonbonus en premies en de registratierechten zakken nu tot 7 procent in plaats van tien procent voor huizen onder de 220 000 euro.

Betaalbaarheid van het wonen heeft niet alleen met de prijs te maken maar ook met het inkomen, de elektriciteit en de auto afhankelijkheid en het parkeertarief en andere prijzen die verband houden met het wonen. In Brugge is de betaalbaarheid beter dan Antwerpen, Gent, Leuven,  Mechelen, Roeselare en Kortrijk mede doordat de inkomsten van de Bruggeling goed zijn ten aanzien van de prijzen. De prijs van een huis wordt bepaald door iemand die er het meest wil voor geven. De prijzen in Brugge stijgen niet zo fel als in andere steden doordat de bevolking niet aangroeit en jonge mensen onze stad verlaten.

In Brugge is 62 procent eigenaar en 38  procent huurt. In de binnenstad is dat 41 procent die eigenaar is en 59 procent die huurt. Een aantal deelgemeenten zitten op eigendomsgraad van het Vlaams gemiddelde (70 procent) : Assebroek (72 procent) , Dudzele (75 procent), Koolkerke (80 procent), Lissewege (78 procent), Sint Kruis (69 procent) en Sint-Michiels (73 procent)

Sint –Andries (68 procent) en Zwankendamme (67,5 procent). Sint-Pieters telt 52 procent eigenaars en 28 procent sociale woningen. Zeebrugge telt 49 procent eigenaars. Christus Koning telt 56 procent eigenaars. Sint-Jozef telt er 61 procent.

Totaalplan

Het totaalplan gaat veel verder dan louter woningen vergunnen. Open Vld PLUS stelt volgende elementen voor:

  1. We moeten bijvoorbeeld meer bestaande woningen laten inhuren door sociale bouwmaatschappijen in plaats van nieuwbouw sociale woningen.
  2. We moeten ook nieuwe jobs in de stad aantrekken zodat mensen een goed inkomen hebben. Dit verbetert de betaalbaarheid drastisch.
  3. Jonge mensen willen niet meer in een sociale woning wonen, ze willen wel een betaalbaar appartement en betaalbare woning huren dicht bij het groen en dicht bij een school en voedingswinkel en willen graag ook wonen waar ze werken.
  4. Samenwonen makkelijker toelaten (studenten, singles die samenwonen, ouderen).
  5. We moeten de bouwtaks afschaffen die de renovatiepremie uitholt. Aannemers betalen zich blauw aan het innemen van openbare ruimte met hun camionette en materiaal.
  6. Open Vld PLUS wil ook investeren in betaalbare kinderopvang (voor alle gezinnen gelijk) en gezonde maaltijden op school voor kinderen tot 12 j gratis.
  7. We moeten ook aandacht hebben voor modulair bouwen en compacter bouwen en energiezuinigheid want een woonkost = huur plus elektriciteit en kosten van vervoer.
  8. We willen wonen aan het water verder realiseren in een nieuw, aantrekkelijk Brugge.
  9. Fietswijken waar mensen kunnen wonen zonder auto (is ook betaalbaarder wonen) en alle voorzieningen dichtbij hebben (experiment).
  10. We moeten werk en wonen combineren zodat starters ook snel kunnen veranderen.
  11. Het totaalplan omvat ook specifieke maatregelen… We reserveren 30 procent van de nieuwbouwwoningen en appartementen voor 1 jaar voor mensen van Brugge tot 35 jaar.
  12. We geven eigenaars de kans om via Air BnB te verhuren als tussenkomst in de kosten van het wonen in de binnenstad.