Opinie: Fulltimewerkende Vlaming duwtje in de rug geven
Minder tijdskrediet, meer dienstencheques!
De discussies laaien een week voor de verkiezingsdatum soms hoog op en de verschillende partijstandpunten verdedigen elk hun eigen soms tegenstrijdige standpunten. Toch zijn alle partijen het eens dat we met z’n allen de komende jaren extra inspanningen zullen moeten leveren en dat er vooral iets meer zal moeten gewerkt worden. Sommigen onder hen zijn naïef genoeg om te denken dat dit vanzelf zal komen en de economie zonder concrete stimuli zal herleven. Als liberale partij gaan wij ervan uit dat we alleen in ons opzet zullen slagen wanneer dat extra werken ook individueel beloond wordt.
Tot op de dag van vandaag is het vaak voordeliger om niet te werken dan om de handen uit de mouwen te steken. Denk bijvoorbeeld aan het tijdskrediet. In ons land heeft elke werknemer het recht om gedurende vijf jaar een dag minder te werken per week. Alle begrip voor mensen die even tot rust willen komen, ware het niet dat ze uitkeringen krijgen tot 240 euro om thuis te blijven. Een werknemer die 5 dagen op 5 blijft verder werken zal op die manier in veel gevallen bijna geen loonsverschil merken met iemand die z’n tijdskrediet opneemt, terwijl hij een pak minder tijd zal hebben om huishoudelijke activiteiten te verrichten of om voor de kinderen te zorgen. Zo’n beleid is typerend voor ons land. De hardwerkende Belg wordt ontmoedigd door onze overheid. Vergelijk bijvoorbeeld twee alleenstaande bediendes bij Belgacom. Ze verdienen beide 1500 euro netto per maand en hebben elk twee kinderen. De één beslist om enkele jaren woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag niet te gaan werken, terwijl de andere full time bezig blijft. De bediende die tijdskrediet neemt zal een kleine 300 euro minder verdienen, maar krijgt van de overheid 250 euro toegestopt. De hardwerkende bediende zal het dus moeten stellen met een surplus van een schamele 50 euro om 8 halve dagen per maand meer te werken.
We moeten naar een systeem waar iedereen de kans krijgt om de boog even te ontspannen, maar waar diegenen die beslissen dit niet te doen daar dan ook extra voor beloond worden. Deze personen zouden recht moeten hebben op enkele dienstencheques per maand die bovendien net zoals de maaltijdcheques vrij moeten zijn van RSZ-bijdragen. Deze dienstencheques kunnen deels gefinancierd worden door de uitkeringen voor tijdskrediet te halveren en zal veel mensen uit de werkloosheid helpen. Deze operatie kan dus kosteloos verlopen maar zal de economie wel meer doen heropleven dan een status quo in het beleid. Een beleid dat full time werken stimuleert zal zowel de ondernemingen meer ademruimte geven als de carrière van de werknemers kunnen vooruithelpen.
Mercedes Van Volcem is Schepen van ruimtelijke ordening in Brugge, Vlaams Parlementslid en gewezen ondervoorzitter van Open VLD.