Oppositie staakt marathonzitting: “morgen werkdag”
Ophef in de gemeenteraad: nadat de voorzitter om middernacht had geweigerd om de debatten uit te stellen, stapte de oppositie woedend op. “Een goed debat is op deze manier onmogelijk. Dit is een middelvinger naar de democratie.
Een marathonzitting van 18.30 uur tot minstens 3 uur ‘s nachts: dat kreeg de Brugse gemeenteraad dinsdagnacht voorgeschoteld. Toen om middernacht de 41 dossiers die het stadsbestuur op de agenda had gezet, waren afgehandeld, moest nog begonnen worden aan de 21 interpellaties, debatten op vraag van de oppositie. De agenda was zo eivol doordat een deel van het programma van de zitting van 22 maart, die door de aanslagen tot het minimum werd beperkt, was overgenomen.
Om de kwaliteit van de debatten niet
in het gedrang te brengen, en “omdat er de volgende dag nog gewerkt moest worden”, vroegen de oppositiepartijen om de debatten uit te stellen en een extra zitting in te lassen. Maar die wens willigden het stadsbestuur en gemeenteraadsvoorzitter André Van Nieuwkerke (SP.A) niet in: “we gaan door”, klonk het na overleg. Tot woede van de oppositiepartijen, die de aftocht bliezen.
‘Ongezien’ en ‘respectloos’, foeterden de raadsleden op weg naar de uitgang. Ze voelen zich de mond gesnoerd. Met onderwerpen als de toerismecrisis en het beschadigde Belfort stonden er ook enkele gevoelige thema’s op het programma. “Een goed debat is op dat tijdstip en op deze manier onmogelijk. Dit is een middelvinger naar de democratie”, zegt Ann Soete (N-VA).
Ook de meerderheid was het niet eens met de keuze om een marathonzitting af te dwingen. “Bijzonder respectloos”, verweet CD&V fractieleider Guy Rogissart. Partijgenoot Lieve Mus stapte zelfs mee op uit protest.
Gisteren woensdag maakt voorzitter Van Nieuwkerke bekend dat er wel degelijk een extra zitting komt. Daar hebben de raadsleden ook het recht op als ze met minstens een derde zijn.
Toch vindt hij dat de raadsleden in eigen boezem moeten kijken. Dat ze pas zo laat aan de bak kunnen, heeft volgens hem in de eerste plaats te maken met hun veel te lange pleidooien, soms een halfuur of langer.
“Er zijn raadsleden die hele scripties en studies voorlezen, dan is het niet moeilijk dat het zo laat wordt. Het mag allemaal veel beknopter. Veel interpellaties zijn zelfs onnodig: een vraag om informatie kan ook op een schriftelijke manier gesteld worden”, zegt Van Nieuwkerke, die op zoek gaat naar een datum voor een uitzonderlijke, extra gemeenteraadszitting.
Zoals in Gent of met klok?
Maar Mercedes Van Volcem (Open VLD) hoopt dat twee zittingen per maand in Brugge zelfs de standaard worden. “Zoals in Gent. Een voor de agenda, een voor de interpellaties. Zodat volwaardige debatten mogelijk zijn.”
Maar dat ziet Van Nieuwkerke absoluut niet zitten.
“Dat is niet realistisch: Brugge is nog lang niet zo groot als Gent. En wat is dan het volgende, drie of vier zittingen per maand? Een klok om de replieken te timen, zoals twee minuten in het Vlaams Parlement, kan wel een optie zijn, als daar consensus rond bestaat.”
Bron: Het Nieuwsblad