Monumentenzorg

Stadsbestuur bepaalt waar hoogbouw kan in Brugge

Het stadsbestuur van Brugge heeft de opdracht gegeven voor de opmaak van een hoogbouwnota. ‘Die moet duidelijk maken waar wel en waar niet hoogbouw kan komen’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open VLD). Zo moet vermeden worden dat plannen, zoals die voor de stationsomgeving, bevroren worden.

Brugge De stad heeft de opdracht gegeven voor de opmaak van een hoogbouwnota. ‘Dat is belangrijk voor de toekomstige ontwikkeling van Brugge’, zegt Mercedes Van Volcem. Omdat Brugge werelderfgoed is, mogen er geen gebouwen opgetrokken worden die het stadsgezicht beschadigen.

In Amsterdam, ook werelderfgoed, heeft men al een hoogbouwvisie opgemaakt. ‘Daar is het wel duidelijk waar er wel en niet aan hoogbouw kan komen’, aldus Van Volcem.

Voor het opmaken van de hoogbouwnota heeft de stad Brugge een budget van 30.000 euro voorzien.

Van Volcem illustreert de problematiek met de plannen voor de stationsomgeving. ‘Die plannen zijn momenteel bevroren, omdat er een officiële aanvraag gericht moet worden aan de Unesco, die de impact van de architectuur en de hoogte zal beoordelen.’ Zonder voorafgaande beoordeling heerst er volgens Van Volcem onzekerheid over dergelijke projecten. ‘Die onzekerheid leidt tot een impasse. Een hoogbouwvisie moet dit vermijden zodat Brugge niet verzandt en zodat verdere groei mogelijk blijft.’

Elk kot een badkamer

Ondertussen is aan de achterkant van het station van Brugge toch een groot bouwproject gestart, al gaat het niet om hoogbouw. De komende maanden trekt de Gentse projectontwikkelaar Upgrade Estate een complex van 111 studentenkamers op aan de Rijselstraat. Het gaat om het stuk grond vlakbij de Belgacom-kantoren. ‘In Brugge UpKot heeft elk kot een eigen badkamer en keuken en op elke verdieping is er een gezellige loungeruimte’, legt Stefanie Vandevenne van Upgrade Estate uit.

Volgens Vandevenne bestaat er een heel grote vraag naar studentenkamers in Brugge. ‘Momenteel studeren er liefst vijfduizend studenten in Brugge en meer dan 1.500 studenten zoeken er jaarlijks een studieverblijf.’

Bron: Het Nieuwsblad,  13 december 2012