Stad Brugge neemt doorstart in stadiondossiers
Het stadsbestuur heeft de voorbije maanden intensief gewerkt aan een oplossing voor de stadiondossiers in Brugge. De proactieve zoektocht naar een oplossing voor een stadion voor Club Brugge en Cercle Brugge komt voort uit het beleidsplan 2019-2025 van de Stad, waarin een snelle en rechtszekere oplossing voor beide dossiers als prioritair werd opgenomen.
Inspanning loont
Het intense overleg met beide voetbalploegen heeft geleid tot een voorstel dat tegemoet komt aan de ambities en noden van beide ploegen. De eerste positieve auditoraatsverslagen met betrekking tot het GRUP ‘Afbakening regionaal stedelijk gebied Brugge’ blazen bovendien een gunstige wind om de vooropgestelde oplossing te realiseren. Het intensieve werk de voorbije jaren door de vele administraties om een sterk GRUP af te leveren lijkt dus geloond te hebben.
Om het sterk verouderde Jan Breydelstadion te vervangen – het stadion is 44 jaar oud en voldoet ondanks frequente investeringen en veiligheidsmaatregelen niet meer aan de hedendaagse kwaliteitsnormen – beoogt de Stad de realisatie van twee voetbalstadions, op twee verschillende locaties. Dit biedt als voordeel voor de omwonenden van de huidige Olympiasite dat de impact op wedstrijddagen substantieel verminderd wordt, doordat 1 van de 2 ploegen de site binnen afzienbare tijd zal verlaten.
Olympiasite
De huidige Olympiasite, die ondertussen toch ook al een belangrijke voetbalhistoriek met zich meedraagt, heeft een aantal belangrijke troeven voor de ontwikkeling van een nieuw stadion voor Club Brugge. Stad Brugge is eigenaar van de gronden, er zijn dus geen onteigeningen nodig. Het gebied is bovendien planologisch juist bestemd en heeft ondertussen al 44 jaar een stadionfunctie. In voorgaande onderzoeken en procedures werden de aandachtspunten duidelijk in kaart gebracht (e.g. sterke congestie voor en na voetbalwedstrijden, hiermee gerelateerde geluids- en luchthinder op wedstrijdmomenten, verhoogde parkeerdruk, ontsluiting die niet ideaal is…). Alle partijen zijn er zich van bewust dat, om deze factoren onder controle te krijgen, er een sterk pakket aan ondersteunende en milderende maatregelen nodig zal zijn (bereikbaarheid, werken met een perimeter rondom het stadion naar analogie van “Euro 2000”…).
Slimme mobiliteits- en parkeeroplossingen op wedstrijddagen zijn daarbij cruciaal, alsook een optimale inplanting van het stadion t.o.v. de buurt en het maximale gebruik van nieuwe licht- en geluidstechnieken. Een kwalitatieve inrichting van de Olympiasite is eveneens noodzakelijk om ook de buurt op niet-wedstrijdmomenten toegang tot de Olympiasite te verschaffen. In het door de Club Brugge uit te voeren milieueffectenonderzoek zal dit onderzocht moeten worden.
Ook Cercle krijgt nieuw stadion
De gewijzigde beleidsinzichten over de locatie van het stadion van Club Brugge sporen met de uitdrukkelijke vraag van Cercle Brugge naar een locatie waar een stadion op maat van de vereniging (met nog overeen te komen capaciteit) kan gebouwd worden en waar Cercle zijn eigen ambities kan realiseren (met o.m. eigen jeugdacademie en oefenterreinen). De site op de Blankenbergse Steenweg en de bestemming die er in het GRUP wordt aan gegeven, laat toe ook voor Cercle Brugge die doelstellingen op de Blankenbergse Steenweg te realiseren. De Stad engageert er zich toe deze piste samen met Cercle Brugge verder uit te werken.
Zowel Cercle Brugge als Club Brugge zouden op die locatie oefenvelden inrichten. De globale bestemming die door het GRUP voor deze zone wordt vastgelegd zal ook in die configuratie worden gerealiseerd. Tot aan de realisatie van het Cercle-stadion kan de vereniging gebruikmaken van de faciliteiten op de Olympiasite.
Het stadsbestuur dankt de betrokken partners om constructief mee te werken aan een proactieve oplossing voor deze belangrijke dossiers.