Sint-Andries krijgt natuurpark van 5 ha bij in Foreest
Brugge – Het stadsdomein Foreest is 26,9 hectare groot en maakt deel uit van de Brugse stadsbossen Tudor (40 ha), Chartreusinne en Foreest (52 ha) en Beisbroek (die met 22 ha uitbreidt tot 121 ha), samen goed voor zo’n 213 hectare. De groene cluster inclusief Rode Dopheide (50 ha) en Tillegembos (131 ha) in Sint-Andries en Sint-Michiels is zo’n 394 hectare groot.
Een natuurbeheerplan voor het stadsdomein Foreest wordt uitgewerkt: dit zal het draaiboek vormen voor het toekomstig beheer van het domein. Binnenin dit plan zit de herinrichting van een akker. We vormen de akker om tot heischraal grasland met houten brugjes, een wandellus en fruitbomen. Zo garanderen we het herstel van de natuur én kunnen bezoekers genieten van deze groene plaats . Op 9 maart worden de plannen voor de akker en het natuurbeheerplan aan de buurtbewoners voorgesteld.
Natuurontwikkeling akker tot natuurpark met heischraal grasland en wandellus
Het gebied van 5 hectare groot is voordien ingericht als akkergrond. We plannen een nieuwe inrichting om de natuur te herstellen. In het voorontwerp stellen we een heischraal grasland met overgangen naar omgevende bospercelen en dat zal aansluiten bij nabije (heide)terreinen voor. Het beheer hiervan zal door schapenbegrazing gebeuren. Voor bezoekers is het leuk als er schapen aanwezig zijn, zoals ook in Hof de Jonghe en verschillende locaties in Beisbroek het geval is. De verschillende insectenpopulaties die op heideterreinen terug te vinden zijn komen de biodiversiteit ook ten goede.
We plannen de aanplant van 8.835 m² bosgoed. We planten 14 fruitbomen aan in de boomgaard langs de Doornstraat en aan de zuidelijke grens van het grasland komen er 6 fruitbomen.
Groene ontmoetingsplek, toegankelijk voor iedereen
Om de recreatieve waarde te verhogen, komt een wandellus en drie houten brugjes. Zo kunnen we ook de connectie met de nabij gelegen wegen en de boszone van Foreest garanderen.
Langs de Oude Sint-Annadreef komen fietsbeugels en parkeerplaatsen in waterdoorlatende betonstraatstenen. Dit maakt de plaats aantrekkelijker voor bezoekers. Langs het wandelpus komen twee zitbanken. Groene plekken in een stad zijn enorm waardevol voor de Bruggelingen en bezoekers. We hielden er daarom bij het ontwerp rekening mee dat het gebied voor iedereen toegankelijk is. We plaatsen een ‘kissing gate’ en het wandelpad is een halfverhard graspad.
Voorziene timing en raming
Deze investering helpt het behouden en herstellen van de natuur én verhoogt de recreatieve waarde. De raming voor het inrichten van de voormalige akker is 340.896,28 euro (inclusief btw). De werkzaamheden starten normaal gezien begin 2024 en zullen behouden onvoorziene omstandigheden vier maanden duren.
Op 9 maart wordt het ontwerp en voorstel van beheerplan voor Foreest voorgelegd aan de buurtbewoners. We houden rekening met hun bemerkingen en zullen waar nodig aanpassingen maken.
Een natuurbeheerplan voor Foreest
Natuurbeheerplannen opmaken is belangrijk voor de toekomst van natuurgebieden: het vormt het draaiboek om bepaalde doelstellingen te realiseren en een visie voor het natuurgebied uit te werken. Momenteel zijn we volop bezig met het realiseren van een beheerplan voor Foreest. Studiebureau Antea werkte samen met de cluster Openbaar Domein. Nadat het Agentschap Natuur en Bos dit beheerplan goedgekeurd heeft, kan de stad meer subsidies ontvangen voor de natuurgebieden.
Doelstellingen van het natuurbeheerplan
In het natuurbeheerplan staat het behoud van Foreest als wandel- en ontspanningsgebied centraal. We maken daarom ook de verbinding tussen de akker in Foreest, Beisbroek en het Chartreuzinnegoed om de wijk Hermitage op die manier te verzekeren van rechtstreekse en veilige toegang tot het Chartreuzinnengoed en Beisbroek.
De oude boomgaard plannen we om te herstellen en na een aantal jaar op schapenbegrazing over te gaan. Ook bij de boswachterswoning komt grasland.
Langs de Oude Sint-Annadreef zal een infobord staan met informatie over de historische achtergrond van de locatie.
Het behouden van elementen met erfgoedwaarde in de bossen van Foreest is belangrijk. Dit zijn onder andere dreven en monumentale bomen. We focussen op het terugdringen van invasieve exoten op een geleidelijke, boomgerichte aanpak. We planten ook inheemse boomsoorten aan. Het geboortebos van 2021 zal in Foreest aangeplant worden en via gepast beheer tot een volwaardig bos uitgroeien.