Sociale huurder kan kleinere woning niet weigeren
doorbraak : betere bezetting van het patrimonium. Als de kinderen uit huis zijn is het logisch dat een grote woning dient voor een groot gezin. Soms wonen nu alleenstaanden in huizen met drie of vier kamers. Samenhuizen is voor mij ook een oplossing. Een soort cohousing contract.
De doorbraak van levenslange huurcontracten naar tijdelijke is een sociale maatregel. Sociale woningen moeten dienen voor zij die geen normale huur kunnen betalen. Wie een normale huur kan betalen moet doorstromen naar de private markt.
Van Volcem is meer voorstander van huurpremies dan voor bouw van sociale woningen. Bouwen duurt lang en brengt een financiële kater met zich mee. Met het budget voor de bouw van 2500 nieuwbouw woningen per jaar kan je jaarlijks 120000 wachtenden een huurpremie geven. Zo doe je voor iedereen hetzelfde en niet alleen iets voor wie bovenaan de wachtlijst staat
Via boetes en tijdelijke huurcontracten, zo wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een einde maken aan de onderbezetting van sociale woningen. Volgens de recentste cijfers (2013) wonen er zo’n 15.000 mensen in een sociale woning die eigenlijk te ruim is voor de grootte van het gezin. De boete bedraagt 25 euro per tweede overbodige slaapkamer, staat woensdag in De Standaard.
De Vlaamse regering heeft vrijdag verschillende decreten aangepast om dit mogelijk te maken.
Voor wie nu al in een te ruime sociale woning leeft, komen er boetes. ‘Te ruim’ betekent volgens de Vlaamse regering meer dan één slaapkamer te veel. Een alleenstaande in een huis met vier slaapkamers zal zo 50 euro per maand meer moeten betalen.
Voor nieuwe contracten gelden andere regels. Toekomstige sociale huurders zullen via de invoering van tijdelijke huurcontracten (negen jaar, nvdr) worden aangespoord te verhuizen. Wie een kleinere woning twee keer weigert, hoeft niet meer te rekenen op een contractverlenging. Daarbij moet de nieuwe woning zich in een straal van vijf kilometer van de oude bevinden. Opvallend: de huurprijs en de vaste kosten mogen in totaal wel met 15 procent stijgen.
Homans hoopt ook de wachtlijsten in de sector in te korten met een btw-tarief van 6 procent voor private investeerders. (BELGA)