Stad brugge introduceert gevelbanken: “Maak het gezellig voor je deur”
BRUGGE – De zomer loert om de hoek. In Brugge wordt het opnieuw heerlijk aangenaam vertoeven buiten. Stad Brugge heeft een reglement voor het plaatsen van een gevelbank uitgewerkt en hoopt hiermee de sociale contacten tussen buren en voorbijgangers in de straat aan te wakkeren. “We hebben lang genoeg contacten moeten mijden en moeten afstand houden. Met dit reglement wakkeren we de contacten tussen mensen aan en lokken we iedereen naar buiten”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem. Het is de bedoeling om na goedkeuring van het reglement gevelbanken uit te rollen over gans de stad. De goedkeuring van het reglement wordt eind deze maand voorgelegd aan de gemeenteraad.
Een gevelbank is iets heel simpel, twee inklapbare beugels aan de gevel van een huis en een plank. “Gevelbanken zijn heel praktisch in gebruik, omdat je na het zitten ze gewoon kan inklappen. Ze nemen amper ruimte in”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.
Voordelen
Een bank voor de deur biedt tal van voordelen. “Een extra zitplaats buiten en extra ruimte om mensen te ontmoeten in de warme zomerzon of zomeravond. Het is geen permanente bank. De Bruggeling krijgt een bank wanneer hij of zij gezellig voor de deur wil zitten en de bank verdwijnt wanneer je er geen gebruik van maakt. Zo vermijden we problemen rond overlast of voetpaden die niet langer een doorgang bieden”, aldus Van Volcem.
Beleidsprogramma
Met de introductie van de gevelbanken zet de Brugse bestuursploeg haar bestuursakkoord kracht bij. “We streven ernaar om zitbanken en picknickbanken te voorzien die een belevingsruimte bieden aan jong en oud. We willen ook inzetten op meer (inklapbare) banken en zitmogelijkheden op rustige plaatsen in de stad. Die beleidspunten hebben we ondertussen al deels kunnen realiseren. Dat door 325 picknickbanken op 62 locaties, 40 aangepaste picknicktafels voor rolstoelgebruikers op 24 locaties en 515 groene stoelen op 18 locaties te voorzien. Nu willen we werk maken van inklapbare gevelbanken die de Brugse buurten samenbrengen waar ook in de stad”, klinkt het nog bij schepen Van Volcem.
Sociale cohesie
Met de gevelbanken wil de stad buurten zoveel mogelijk de kans geven om samen te komen. “Een goed contact met je buren creëert een gevoel van verbondenheid. De bank verlaagt de drempel om samen te komen. Een babbel met de buren is voor heel wat mensen een van de leukste momenten van de dag. Wij helpen onze Bruggelingen een stapje dichter bij dat contact te komen”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.
Verdeling
Momenteel denkt de stad eraan om de verdeling te organiseren vanuit drie stedelijke recyclageparken. “Recyclageparken zijn vlot bereikbaar en toegankelijk met de wagen, hebben voldoende ruimte om de standaard gevelbankjes te stockeren en vormen een plaats waar de Bruggeling hoe dan ook regelmatig komt. Dit lijkt ons dan ook de meest logische piste om de verdeling praktisch te organiseren”, motiveert de Brugse schepen Van Volcem.
Hoe gaat het in zijn werk?
De toestemming voor het plaatsen van een gevelbank is aan te vragen via www.brugge.be/gevelbank. Mits de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden kan je een gratis gevelbank afhalen in één van de Brugse recyclageparken. De aanvrager dient deze zelf te installeren. Aan het verkrijgen van een toestemming zijn een aantal specifieke voorwaarden verbonden: Gevelbanken aan beschermde monumenten zijn uitgesloten, de bewoner kan enkel voor zijn eigen woning een gevelbank aanvragen en de breedte van het voetpad ter hoogte van de toekomstige gevelbank moet 1.20 meter bedragen. Tenslotte moet de gevelbank eenvoudig inklapbaar en/ of weg neembaar zijn.
Schepen Mercedes Van Volcem: “We stellen de gevelbanken gratis ter beschikking aan onze inwoners. Ze kunnen vanaf 1 juni aangevraagd worden. Uiteraard moet de aanvrager voldoen aan alle voorwaarden uit het reglement, moet de bank geïnstalleerd worden aan een gevel die grenst aan het openbaar domein en moet de bank binnen de twee maanden na afhaling uit het verdeelpunt geïnstalleerd zijn. Hierbij vragen we aan onze inwoners om een foto te verzenden naar de stad. Dit gebeurt op de website www.brugge.be/gevelbank, per mail gevelbank@brugge.be of per brief aan Openbaar Domein, Burg 12, 8000 Brugge.”
Lees hier meer over het initiatief: https://www.hln.be/brugge/hang-een-bank-aan-je-gevel-en-praat-met-de-buren-stad-brugge-promoot-gratis-gevelbankjes-in-de-strijd-tegen-eenzaamheid~a36bb105/?fbclid=IwAR1acZS2g895R_54r1Ucya0BMVrvsH6tyhB4hyqWNPMybT6UlbJ1cDLEUPY