Brugge

Stad Brugge plant heraanleg Sint- Jorisstraat-Vlamingstraat-Vlamingdam

Het stadsbestuur besliste op maandag 7 september om het ontwerp van de Sint-Jorisstraat, Vlamingstraat en Vlamingdam goed te keuren. Het ontwerp komt deze maand online en inwoners kunnen hun opmerkingen geven. Het gaat om ingrijpende werken, meer bepaald een heraanleg van alle nutsvoorzieningen en het vernieuwen van het rioleringsstelstel.Na de Katelijnestraat is dit een groot maar heel noodzakelijk werk dat we niet uit de weg gaan. Als schepen van Openbaar Domein moet ik soms minder aangename werken laten uitvoeren, zoals het opbreken en heraanleggen van straten. Deze werken kunnen lang duren en veel ongemak geven aan de bewoners, maar achteraf is iedereen gelukkig”, zegt schepen Van Volcem.

Start voorbereidende werken

Schepen Van Volcem: Vanaf 19 oktober zullen de gefaseerde, voorbereidende werken starten aan de nutsleidingen. Hierdoor zal doorgaand verkeer niet meer mogelijk zijn.  De voorbereidende werken zullen af zijn tegen het bouwverlof van 2021. We hebben hemel en aarde moeten bewegen opdat die voorbereidende werken een start zouden kunnen nemen, maar via een coördinatievergadering hebben we het belang van deze uitgaande straat, de heraanleg en afwerking beklemtoond. De werken starten aan de Academiestraat richting ring. Het is een hoofdas voor tal van leidingen inzake energie, gas, elektriciteit, internetvezels, bekabeling en fyber. We starten met het plaatsen van een regenafvoerbuis aan de voorzijde van de woningen. Op die manier moeten geen leidingen onder of door de woningen aangesloten worden.

Start noodzakelijke riolerings- en bovenbouwwerken

De rioleringswerken (met diepe putten tot 3 meter) zelf en de aanleg van de bovenbouw in de Vlamingstraat, Sint-Jorisstraat en Vlamingdam gaan van start na goedkeuring definitief ontwerp en gunning. De Stad hoopt te kunnen starten na het bouwverlof van 2021 en voorziet een jaar om deze werken te voltooien.

“De aanleg en vernieuwing is meer dan noodzakelijk en was reeds jaren een vraag. Niet aanpakken van riolering kan tot gevaarlijke verzakkingen leiden. Bij deze heraanleg kiezen we voor mooie stenen zoals in de Spanjaardstraat, alsook de voetpaden worden in natuursteen voorzien”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Minder snel door asverschuivingen

Concreet voorziet de Stad een asverschuiving ter hoogte van het kruispunt Kortewinkel-Pieter Pourbusstraat, Vlamingbrug, Sint-Jorisstraat 20, kruispunt Kalkovenstraat- Sint Clarastraat en het kruispunt Vlamingdam-Klaverstraat.

“Ter hoogte van de zijstraten voorzien we uitritconstructies voor een verhoogde veiligheid van onze voetgangers”, vertelt de Brugse schepen Van Volcem.

Veilig fietsverkeer

Schepen Van Volcem: “Onze stad kenmerkt zich door haar vele fietsers. Als schepen vind ik het belangrijk dat de veiligheid van de fietsers zo maximaal mogelijk gegarandeerd wordt. Daarom voegen we aan deze werken een aantal elementen toe die de verkeersveiligheid van fietsers bevordert. Dit door het plaatsen van fietsnagels en het parkeren niet toe te laten als de fietsers van de andere richting komen (in casu linkerkant als je van de stad komt).

Groen, bomen en 2 pleintjes

Bij de vernieuwingswerken investeert de Stad in extra groen. Zo worden er in totaal 20 extra bomen geplant die verspreid worden over 41 plantvakken. “Voor de grote plantvakken kiezen we voor notenbomen (zoals in de Ezelstraat). Dit zijn langzaam groeiende bomen met een zuilvormige kroon. In de herfst verkleuren de bladeren in een opvallende goudgele kleur. Doordat deze bomen mannelijk zijn en daardoor geen vruchten dragen zijn ze uiterst geschikt voor smalle straten. Voor de kleinere plantvakken kiezen we voor de sierkers, ze zijn smal en geven een prachtig straatbeeld. In het voorjaar verschijnen enkelvoudige witte bloemen, in de herfst krijgt het blad een mooie oranje tot roodpaarse herfstkleur”, zegt schepen Van Volcem.  

Deze plantvakken worden voorzien in de verbrede voetpaden ( waar de breedte het toelaat) en op de twee pleintjes ter hoogte van de vroegere Heilig Hart kerk en ter hoogte van de hogeschool.

“De bewoners kunnen meteen ook gevelgroen aanvragen en de school Howest laat tevens toe om vier bomen te planten in het groen voor de school (in het kader van ikwileenboom@brugge.be). Het worden pleintjes met plantvakken, fietsstelplaatsen en mooie zitelementen”, aldus schepen Van Volcem.

Bushaltes

De bussen zullen tijdens de werken (vanaf eind oktober) via de Langerei en voor een deel via de Noordzandstraat en Geldmuntstraat worden afgeleid en niet langer via Vlamingstraat. 

Na de werken zullen de bushaltes op het tracé verdwijnen. Automatisch brengt dit een vermindering van het aantal bussen in de straat met zich mee. Het nieuwe vervoerplan voorziet in andere opstapplaatsen en kleinere bussen in de stad. Deze zullen ook opnieuw door de Geldmuntstraat en Noordzandstraat rijden tijdens de week. Na de werken zal er enkel op zaterdag en zondag busverkeer mogelijk zijn door de Sint-Jorisstraat.

Wat volgt?

Na deze werken voorziet de Stad rioleringswerken en een volledige heraanleg van de Jan Miraelstraat (die evenwijdig loopt met de Sint-Jorisstraat). “We voorzien in de binnenstad ook nog werken aan het Sint-Annaplein, Joost De Damhouderstraat en het Boterhuis. In 2022 pakken we de riolering en bovenbouw van de Potterierei aan”, besluit schepen Mercedes Van Volcem.

Fasering

  1. Voorbereidende werken:
  2. 19 oktober 2020 – start werken nutsmaatschappijen
  3. Voor bouwverlof 2020 – einde werken nutsmaatschappijen
  • Start infrastructuurwerken:
  • Na bouwverlof 2020
  • Duurtijd 12 maand

Prijs van de werken ten laste Stad Brugge staat geraamd op 750.000 euro (bovenbouw).

Overzicht werken binnenstad

  • Katelijnestraat en Arsenaalstraat (lopende einde mei 2021)
  • Bargeweg (lopende)
  • Sint-Annaplein en Joost De Damhouderstraat (2021-2022)
  • Sint-Jorisstraat en Vlamingdam en Jan Miraelstraat  (2021-2022)
  • Potterierei (tussen Peterseliestraat en Snaggaardbrug) (2022)