Stadskanker wordt woonproject
Hoe geef je nieuwe toekomst aan historisch patrimonium? Dat is de vraag waar VDD Project in zijn projecten een antwoord op zoekt. De klemtoon in dit verhaal ligt op herbestemming van gebouwen met erfgoedwaarde. Deze ochtend werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe woonproject aan de Weylerkazerne. “Deze stadsontwikkeling bewerkstelligt meer leefbaarheid, handel en dynamiek”, aldus de Brugse Schepen Van Volcem.
Herbestemming
Brugge beschikt over een rijk gamma aan historische gebouwen. Daarvan werden sommige in de loop der tijd indrukwekkend gerestaureerd. Volgend project om deze rij te vervoegen is de Weylerkazerne ( Ezelstraat). “Eindelijk, na meer dan 40 jaar leegstand en verwaarlozing een herbestemming van dit prachtige, voormalige klooster”, vertelt schepen Van Volcem.
Gemengde invulling
De invulling werd besproken door Stad Brugge en het Agentschap Onroerend Erfgoed. De site krijgt een gemengde invulling: veertig appartementen en vier handelspanden. Kenmerkende elementen als binnentuinen, overwelfde padgangen, gewelven en kelders krijgen de restauratie die ze verdienen.
Beperkte voetafdruk
“Duurzaamheid is altijd een prioriteit, ook in dit project”, zegt Van Volcem. De woningen zullen beschikken over geothermische warmtepompen en zonneboilers om zo energie-efficiënt mogelijk te zijn. Maar liefst 35% van de energiebehoeften wordt ingevuld door deze ecologische installaties. In de zomer zal verkoeling gebeuren door geothermie. Ook het groene aspect werd niet vergeten. “Zo zijn er verschillende binnentuinen, open ruimtes en zelfs een wandelzone die de voetgangers doorheen de site leidt”, besluit Van Volcem.